Ponekad se pitam da li je nanovo bilo potrebno stvarati ono sto je vec bilo izmisljeno?
Evo npr. svi znamo da Pinokio -Pinocchio postoji ali da on ima i "brata blizanca" Buratina to ne verujem da svi znaju ;)
Pomesano brasno, prasak za pecivo i prstohvat soli prosejati, dodati u penasto umucenu smesu, sve zajedno sjediniti u jednolicnu masu. Umesati rendanu koricu limuna i rendani marcipan.
Dobijeno testo sipati u puterom podmazan pleh.
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
*Zivotinje* figurice ukrasiti rastopljenom belom i crnom cokoladom, obojenom fondan masom i prah secerom.
Savet: Umesto marcipana upotrebiti rendanu cokoladu, mlevene bademe ili orahe.
Evo npr. svi znamo da Pinokio -Pinocchio postoji ali da on ima i "brata blizanca" Buratina to ne verujem da svi znaju ;)
A sada ce se ta "braca po peru" obogatiti :))
a tu su i
~zivotinje~
E sada jos ovo sto do danas ya nisam znala, ne znam kako vi, ali Pinokio ima i "rodjenu sestru"
od strica :))..
i ne samo jednu tj.
'ocu da kazem da mi se cini da se ta "sestrinjska tendencija" dugih noseva izgleda opasno siri!
Epa drage sestre i braco danas ce vam se prikljuciti jos jedan nosati lik po imenu
BuraPino
pa kad ste vec sve izdrzali izdrzite i njega :))
U "zao" teatru predstave su odigravane svakog dana.
Smeh se razlegao posvuda iako su komedije s repertoara bivale ocajno tuzne. Vesele lutke tuznih lica to da sakriju nisu mogle.
Gazda pozorista, uljuljkan dobrom posetom, vecito je dremao iza kulisa kao drvena klada zemlje dembelije.
Kad god bi se prenuo iz dremeza Karabas-Boribas bi nekoga sibnuo svojim bicem. Ma ko da se tu nasao ni kriv ni duzan bio bi kaznjen..
Piero-a su sibali cak i na sceni pa je to nekakvoj publici bilo smesno ali BuraPinu ne. Stvoren kao olicenje dobrote, na radost ljudima i na ponos svom ocu, nepravdu nije podnosio.
Umesao se jednom da spreci to maltretiranje jadnog Piero-a ali se to Karabasu-Boribasu uopste nije dopalo. Kiptao je od zlobe i besa sto se BuraPino drznuo da menja tok predstave koja ima ogromnu gledanost, pa ga je kaznio okacivsi ga o klin.
Poseta pozoristu je rasla iz dana u dan. Karabas je zadovoljno trljao ruke muckajuci zlatnike u stisnutim sakama, vodeci racuna da neki ne ispadne.
Lutkama od tog blaga nista nije dostajalo, a predstave su njihovom zaslugom mnogoljudno posecivane.
Vesele lutke tuznih lica.. krks.. frks.. prks.. zlatnici i tri korice hleba!
Korice hleba!
Oh kako je to bilo smesno.. a apetit je ionako mnogo, mnogo veci.
E vi drvene budale.. tri korice hleba, cak ni to vama..
Karabas se posle predstava gostio svake veceri. Pecene jerebice, punjeni fazani, guscije pastete i caviar, kuvani rakovi i jos izobilja na trpezi koja bi postajala mala za toliku hranu. Apetit mu je rastao kao najbolje umeseni hleb.. ali tako zao i pohlepan, pa i pored tolikog izobilja uvek je nesto nedostajalo pa srecan ni nije mogao biti.
Malvina je pobegla na vreme.
Piero je tugovao za njom, kao i mnogi drugi, ali Malvini u to pozoriste povratka nije bilo sve dok je zli Karabas-Boribas tamo.
Unizavao je Malvinu sireci lazi o njoj pa ko je nije poznavao, ko nikada nije video njeno lepo porcelansko lice s bistrim plavim ocima, mislio bi da se radi o nekakvom cudovistu.
"Sto puta izrecena laz istinom biva" vikao bi Karabas punih ustiju hrane iz kojih su izletale mrvice na sve strane. Biti u njegovoj blizini tada nije bio veseo prizor.. osim njegovom vernom slugi Mudir-u i nekolicini koje on nije ni primecivao.
Oko njega su bili samo oni cije je geslo glasilo "za novac se sve moze kupiti"..
Ali mudro geslo Tortile drugacije glasi:
"Ako ljudi prihvataju srecu za novac a novca za srecu onda put ka blagostanju nikada nece naci, jer zlatan kljuc srece takvi ne dobijaju."
Saznavski gde je Malvina Karabas-Boribas je ludeo od ljubomore i na tako malo slobode koju je posedovala. Namestao joj je zamke.
Artemon, verna pudlica Malvine, iako miroljubiv pas bio je spreman da za nju i ujeda ako treba. Iz vesele pudlice pretvorio bi se u ljutu zivotinju koga ce se svi bojati. Za voljenu gazdaricu bio je spreman sve da ucini.
Malvina je i dalje svima pomagala.
BuraPina je poducavala raznim vestinama
Karabas-Boribas "doktor lutkarskih nauka" je bio pobedjen,
glas o dobroti Malvine daleko se cuo,
i uvek ce tako biti!
BuraPino je od mudre kornjace dobio zlatan kljuc ali nije ni slutio da bi
Karabas-Boribas sve ucinio da se tog kljuca domogne.
Kljuc je otvarao vrata iza kojih su bili svi dobri i odani prijatelji zatoceni njime.
Ta ideja dati "dobroti slobodu" Karabasu se nikako nije dopadala.
Goneci se za BuraPinom i zlatnim kljucem nacisto je ocelavio.
Njegov verni Mudir trcao je u stopu za njim noseci pootpadalu dlaku
pokusavajuci da sve izgleda kao sto je nekada bilo.
Dok je celavi gonic Boribas pokusavao da se domogne kljuca
hrabri drveni lutak BuraPino je sve svoje prijatelje vec oslobodio.
Tako se iz drvenog nosatog lazova preobrazio u osecajno bice koje zasluzuje postovanje.
Tortila je znala da moze da mu veruje.
Sve lutke koje su za njim krenule postale su vesela bica nasmejanih lica.
Otac Karlo ponosno je napominjao da je to njegov sin
BuraPino
pravi, pravcati dobar decko a ne tamo neka nosata lazljiva drvena lutka.
Zlatan kljuc pripada dobroti i uvek ce se naci vrata koja ce moci s radoscu da otvari.
A Karabas-Boribas..
vrag s njim..
on je ionako samo jedna ruzna, tuzna i daleka proslost koje se vise niko ne seca!
~ ~ ~
*Zivotinje*
original KAISER
Recept s pleha u obliku zeca, ovcica i pilica (smesa za 6 figurica)
Sastojci :
90 g putera, 90 g secera, 2 jaja, 2 kasicice vanilin secera, prstohvat soli, 130 g brasna, 1 kasicica praska za pecivo, rendana korica 1/2 organskog limuna, 40 gr narendanog marcipanaPostupak:
Penasto umutiti puter, secer, vanilin secer i jaja.Pomesano brasno, prasak za pecivo i prstohvat soli prosejati, dodati u penasto umucenu smesu, sve zajedno sjediniti u jednolicnu masu. Umesati rendanu koricu limuna i rendani marcipan.
Dobijeno testo sipati u puterom podmazan pleh.
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
*Zivotinje* figurice ukrasiti rastopljenom belom i crnom cokoladom, obojenom fondan masom i prah secerom.
Savet: Umesto marcipana upotrebiti rendanu cokoladu, mlevene bademe ili orahe.
Poz.
*
Pasqua si avvicina...una idea originale!
ОдговориИзбришиTvoja današnja priča je predivna, kao i poruka koju nosi. Vječita je istina, uvijek i svuda - dobrota je najveća vrijednost koju imamo. Divno inspirativno i sasvim neobično za kulinarski blog, ali ne i za Tebe koja često apeluješ na nas ovakvim porukama.
ОдговориИзбришиPtičice, zečići i ovčice ovako krasnih sastojaka zasigurno su prekrasni.
Lepo opisano, setilo me na detinjsvto, sto brzo prolaze godine, ne zalim << jednom se zivi, jednom se mre>> Veliki pozdrav...
ОдговориИзбришиSi, provare ricetta di Pasqua.
ОдговориИзбришиRaccomandare!
Ciao Lucy ;)
E moja Cosmo lako je s tobom kad si dusica draga i predobra :*
Znas da su se neka dogadjanja u poslednje vreme toliko nagomilala da se zapitam "pa gde ce nam dusa"..
Gde god da se okrenem sve neke nepravde.. a potpuno sam ubedjena da cesto gledam na pogresnu stranu :))
Ljubim te:*
Dragi moj prijatelju kada se kvalitetno zivi sve to jako brzo prodje ;)
Zelim ti jos puno srecnih godina kojih ces se rado secati!
Poz. vama dragi ljudi!