Kulic - Кулич
Osveceni kvasni slatki hleb simbolizuje Vaskrsenje i pobedu Isusa Hrista nad smrcu.
Kulic, uz farbana jaja i pashu, je najpoznatiji Vaskrsnji obredni hleb, siroko prihvacen i postovan cak i u vreme strogog komunistickog rezima, koji simbolikom oznacava uspesnost nastupajuceg perioda i blagostanje porodice.
Tradicionalno se pravi od kvalitetnog brasna uz dodatak jecmenog slada i secera, razmeksanog putera, jaja, mlakog mleka i obavezno kvasca (koji simbolizuje zamenu za nekadasnji zivi-presni nekvasni hleb).
Takav kvasni kulic predstavlja i simboliku prelaska s Starog na Novi Zavet.
Od zacina se koristi vanila, kurkuma, muskatni orah ili kardamon a u kolac se obavezno dodaje seckano kandirano voce i suvo grozdje.
Kulic se preliva belom glazurom od belanca i prah secera a ukrasava slovima XB i krstom od sarenih jestivih ukrasa.
Jede se obredno uz molitvu za Vaskrsnji dorucak.
Domacica tradicionalno pravi vise Kulica koje namenjuje za uspeh sebi, svojoj porodici
i kucnim - domacim zivotinjama.
-100 gr mesavine kandiranog voca i suvog grozdja
potopiti u vrucu vodu s dodatkom 2-3 kasike konjaka na 10 minuta,
procediti i prosusiti papirom
-170 gr putera razmeksati na sobnoj temperaturi
(nikako na vatri jer smanjuje kvalitet testa)
-u 500 gr finog prosejanog psenicnog belog brasna dodati
prstohvat soli, 1/2 kasicice kurkume (radi lepe zute boje), 100 gr secera, 1 vanilin secer i
1 paketic suvog kvasca (12 gr), sve zajedno rukom nasuvo izmesati
-u 1,5 dl vruceg mleka rastvoriti 200-220 gr jecmenog slada,
sve zajedno ohladiti na temperaturu 35 C
-u brasno napraviti udubinu, dodati 2 jaja pa uz dolivanje mlakog mleka zamesiti testo
-u zameseno testo sada porciono dodavati razmeksani puter,
svaki put dobro testo sjediniti s puterom dodavajuci jos po malo brasna
(kolicina dodatog brasna ne vise od 100-150 gr)
-na kraju u testo dodati pripremljeno kandirano voce
-testo sada staviti na dasku i mesiti jos 5-6 minuta
-testo prekriti providnom pak folijom i cistom kuhinjskom krpom,
ostaviti da odstoji i nadodje 40-50 minuta
-nadoslo testo podeliti na dva dela
(ruke prethodno namazati s malo ulja),
-jedan deo testa staviti u ukrasni papirni kalup i dobro pritisnuti-poravnati,
-drugi deo testa opet podeliti na dva dela i staviti u konzerve razlicite velicine
(prethodno oblozene papirom za pecenje)
-testo sada opet ostaviti da nadolazi jos 40-50 minuta na sobnoj temperaturi
-za to vreme rernu zagrejati na 180 C
-kulic peci na 170-180 stepeni oko 30-50 minuta
(peceno testo proveriti dugim stapicem)
-peceni kulic u papirnom kalupu ne vadeci iz kalupa
ostaviti da se potpuno ohladi,
one iz konzerve izvaditi nakon 5 minuta i staviti na resetku da se ohlade
-hladan kulic preliti belom glazurom umucenom od
1 belanca sa 100 gr prah secera
(pomesati belance i prosejani prah secer, smesu mutiti mikserom oko 2-3 minuta
tj. dok ne postane potpuno bela,
cetkom ili kasikom naneti glazuru na povrsinu kulica,
odmah posuti sarenim ukrasnima jer se bela glazura brzo steze)
*
Pasha - Пасха je jelo koje se priprema samo jednom u godini i to za Vaskrs.
Piramidalna forma ovog deserta je obavezna jer asocira na Grob Gospodnji - pravi se i izgleda kao ovaj zvonik na Crkvi Svete Trojice - "Церковь Святой Троицы Живоначальной" u Sankt Peterburgu,
koja je poznatija i pod imenom - "Кулич и Пасха"!
Ta gradjena je napravljena da po ideji i stilu podseca na ova dva obredna jela, koji su neodvojivi deo praznika svetog Vaskrsenja Gospodnjeg.
Desert se pravi od najfinijeg neslanog sira i putera (slatke ili kisele pavlake) uz dodatak prah secera, jaja (zumanaca) i kandiranog voca.
***
Helou, drago mi je da si napisala ovo za Pashu, za koju iskreno nisam znala kako se zove jer na Coolinariku piše Paška, a čini mi se potpuno nelogičnim da se tako čita. Za oblik sam znala, ali nisam imala niti kalup, niti piramidalnu saksiju (koju predlažu u nedostatku kalupa).
ОдговориИзбришиKulič me podsjeća na panetone, a pasha mi je posebna.
Moram reći da cijenim tvoje znanje i molim te da zanemariš komentar za kremšnite koji sam ostavila kod Maje, ako ga možda pamtiš. Pozdrav
Raduje cinjenica da se makar delicem nekome pomogne :)
ОдговориИзбришиAko bi poslusala moj savet preporucila bih ti da pogledas u trgovini ricotta sir koji je spakovan u plasticnu kanticu s jos jednim unutrasnjim dodatkom a to je bas ta specificna rupicasta posuda - mreza koja je odlicna zamena u nedostatku specijalne drvene posude koja se zove "пасочница".
Ako ne zaboravim pogledacu koje firme je ova rikota pa cu naknadno javiti.. premda sam je odavno kupila..
Posto je sledece sto sam htela da predstavim "Pasha" onda cu malo opsirnije pisati o tome a pridodacu jos neke fotke :)
Sto se tice komentara ne uzbudjuj se ya sve ovo na netu vrlo opusteno prihvatam.. a dobru volju imam tako da je sve u najboljem redu :)
Uzivaj i dobrodosla!
Hvala, pozdrav. A Sarajevo je jedna velika selandra i u prodaji se može naći jedino ricottas koju uvozi Dukat za hrvatsku, prodaje je pod trgovačkom markom President, a koji je proizvođač, zaista nisam obraćala pažnju.
ОдговориИзбришиU ovoj knjizi koju imam su savjetovali da se saksija sa rupom na dnu obloži gazom u dvostrukom sloju i optereti, pa da se tako cijedi jedan do dva dana.
Čekam tvoje rezultate sa Pashom.
Nema na cemu :)
ОдговориИзбришиSta je jecmeni slad, gde se kupuje, i cime se moze zameniti ako se to ne moze nabaviti.
ОдговориИзбришиNe znam zbog cega bas zelite da vam ya dam odgovor na to pitanje kad je jednostavnije samo u google ukucati "jecmeni slad" i dobicete "merodavniji" odgovor.. ali evo:
ОдговориИзбриши-jecmeni slad je prirodni zasladjivac.
-zamena je svaki drugi zasladjivac (med, secer i sl.)!
-kupuje se u prehrambenim i bio prodavnicama.. ako ih ima kod vas!?
Ako nema yavite se poslacu vam ya jednu teglu!