Kad se srcem mucka onda se i smucka :))
Ova tortica je bila poklon mom suprugu za rodjendan iskonstruisana od mene ME s posebnom paznjom i ljubavlju.. ali kada bih kao Dzoni, a mogla bih slobodno, takodje bih od sveg srca zapevala:
..
"Strijele mocne ljubavi pomracile mi um,
dah usne vrele visnje nagonile na blud"
..
Oh.. a kako je slatko kada se u pesmi zeni kaze:
"jos volim malu bestiju dragu srcu mom" :))
ali i sam Stulic da mi sada dodje.. ovakav umetnicki ispad "oprostila mu ne bih" :))
Da se ne rasplinem idemo na tortu koja bi se zbog
"boje zrele visnje"
mozda i Dzoniju dopala :)
I-Kora
Kora od cokolade:
I-3 zumanca, 100 gr smedjeg secera, 100 gr rendane gorke cokolade,
100 gr mlevenih badema (ociscenih od kozice), sneg od 3 belanca
-dobro umutiti zumanca s secerom (da budu penasta)
-dodati zatim cokoladu i bademe, promesati da se sjedini
-na kraju umesati cvrst sneg od belanaca
-pleh prekriti papirom za pecenje, blago premazati puterom, posuti brasnom, visak brasna istresti da ostane samo tanak sloj
-izlivenu smesu peci u prethodno zagrejanoj rerni na 160 C oko 35-40 minuta
-ispecenu koru izvaditi iz rerne, prohladjenu pazljivo iseci u obliku srca, staviti na tanjir, koru po celoj povrsini preliti sokom iz visanja
-ostatke cokoladne kore sacuvati za ukrasne kuglice
II-kora
Mozaik-biskvit kora:
II-2 jaja, 50 ml mleka, 120 gr secera u prahu, 120 gr brasna
jos:3 kasike secera, 3 kasike ruma i 1 dl vode
jos:malo mleka
-jaja, mleko i prah secer umutiti na pari dok se smesa ne zgusne tj. oko 4-5 minuta
-smesu skloniti s pare, nastaviti mucenje mikserom sve dok se smesa potpuno ne ohladi (oko 8-9 minuta)
-prosejano brasno sada postepeno dodavati u smesu od jaja i secera,
spatulom mesajuci pokretima u obliku "osmice"
(to su pokreti mucenja koji doprinose da bi testo dobro naraslo i bilo vazdusasto)
-pleh podmazati puterom, izlivenu masu peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C oko 25 minuta tj. do lepe oker-smedje boje biskvita a da testo naraste
-ohladjeni biskvit izlomiti, staviti u posudu, preko posuti 3 kasike secera
-posebno pomesati rum i vodu, preliti preko izlomljene kore s secerom (toliko tecnosti da se kore ovlaz natope ali da ne budu mokre), sve malo zagrevati na vatri mesajuci da se kora "skuva"
-skuvanu izlomljenu koru sada poredjati preko I-kore od cokolade - kao "mozaik" sloj-kora u obliku srca, celu poprskati s malo mleka
-obe kore, na tanjiru, prekriti providnom pak folijom i cistom kuhinjskom krpom, ostaviti do sutradan da odstoji (na sobnoj temperaturi)
III-Krem za tortu
III-3 jaja (posebno zumanca odvojena od belanaca), 3 kasike secera, 1/2 solje mleka, 2,5 lista zelatina, 150 gr putera, 2 kasike prah secera, 1 malena kasicica gustina
-umutiti zumanca s secerom da smesa postane penasta, staviti na vatru da se zagreje, preliti mlekom i kuvati da se zgusne
-u vruc krem staviti zelatin da se rastopi (zelatin prethodno obraditi po uputstvu), promesati, prekriti pak providnom folijom, ostaviti da se potpuno ohladi
-u ohladjen krem sada dodati prethodno umucen cvrst sneg od belanaca (s 1 kasikom prah secera i kasicicom gustina)
-tako sjedinjen krem sada poklopljen ostaviti u frizideru da se dobro ohladi
-za to vreme dobro umutiti puter s 1 kasikom prah secera
(razmeksani na sobnoj temperaturi puter mutiti mikserom najmanje 15-20 minuta)
-u krem sada dodati umuceni puter, sve sjediniti pa krem opet ostaviti u frizideru
(do upotrebe)
IV-Vocni zele
IV-400 gr zamrznutih visanja (bez kostica) posuti s 5 kasika smedjeg secera i toliko ruma da visnje u rumu ogreznu (ostaviti da stoji 1 dan povremeno mesajuci da se secer rastopi a visnje dobro natope rumom),
od tako pripremljenih visanja odvojiti 16 jednakih visanja za ukrasne kuglice,
od visanja izmiksati pire,
jos:35-40 gr prah secera, 5 gr zelatina
-visnje ocediti, izmiksati u blenderu, dobijeni pire od visanja dopuniti sokom iz visanja do 2,5 dl,
dodati prah secer i zelatin, promesati
-1/4 vocnog pirea kuvati na pari dok se malo ne ukuva a zatim dodati sav preostali pire, jos sve zajedno malo kuvati dok ne pocne da se zgusnjava
-ostaviti na stranu do upotrebe povremeno mesajuci
V-Ukrasne kuglice za tortu
V-Ostaci cokoladne kore, 1 kasika secera, 1 vanilin secer, saka badema,
2 kasike mleka, 2 kasike soka iz visanja (+-), cele visnje
-cokoladnu koru, secer, vanilu i badem samleti u multipraktiku
-smesu povezati mlekom i sokom iz visanja
-podeliti je na 16 delova, u svaki staviti po jednu visnju, oformiti kuglice
-ostaviti ih da odstoji do upotrebe
VI-Ukras od cokolade
-Mreza od cokolade i cokoladno srce
VI-Gorka cokolada, fisek od papira, aluminujumska folija, malo putera
-rastopiti cokoladu na pari
-aluminijumsku foliju blago premazati puterom
-fisekom napraviti ukrase na foliji, ostaviti u zamrzivac da se stegne
Oformljenje torte:
-skinuti krpu i pak foliju s tanjira pa sada prvo naneti jedan sloj krema preko cele mozaik kore
-tortu sada samo po bocnoj strani obloziti aluminijumskom folijom (traka od nekoliko slojeva) tako da se napravi obruc visi od kora s kremom
-preko krema sipati prohladjeni vocni zele
-tortu ostaviti u frizideru sve dok se vocni zele potpuno ne ohladi i stvrdne
Dovrsiti ukrasavanje:
-skinuti obruc od folije, na sredinu torte staviti ukras od cokolade
-kremom, pomocu poslasticarskog fiseka i deblje modle, oiviciti ukras od cokolade
-kremom, uz pomoc tanje modle, ukrasiti desnu stranu torte (u obliku linija)
i obod oko cele torte
-na levu stranu torte poredjati ukrasne kuglice
-na kraju premazati kremom desnu bocnu ivicu torte
Tortu ostaviti u frizideru do upotrebe :)
"boje zrele visnje"
mozda i Dzoniju dopala :)
I-Kora
Kora od cokolade:
I-3 zumanca, 100 gr smedjeg secera, 100 gr rendane gorke cokolade,
100 gr mlevenih badema (ociscenih od kozice), sneg od 3 belanca
-dobro umutiti zumanca s secerom (da budu penasta)
-dodati zatim cokoladu i bademe, promesati da se sjedini
-na kraju umesati cvrst sneg od belanaca
-pleh prekriti papirom za pecenje, blago premazati puterom, posuti brasnom, visak brasna istresti da ostane samo tanak sloj
-izlivenu smesu peci u prethodno zagrejanoj rerni na 160 C oko 35-40 minuta
-ispecenu koru izvaditi iz rerne, prohladjenu pazljivo iseci u obliku srca, staviti na tanjir, koru po celoj povrsini preliti sokom iz visanja
-ostatke cokoladne kore sacuvati za ukrasne kuglice
II-kora
Mozaik-biskvit kora:
II-2 jaja, 50 ml mleka, 120 gr secera u prahu, 120 gr brasna
jos:3 kasike secera, 3 kasike ruma i 1 dl vode
jos:malo mleka
-jaja, mleko i prah secer umutiti na pari dok se smesa ne zgusne tj. oko 4-5 minuta
-smesu skloniti s pare, nastaviti mucenje mikserom sve dok se smesa potpuno ne ohladi (oko 8-9 minuta)
-prosejano brasno sada postepeno dodavati u smesu od jaja i secera,
spatulom mesajuci pokretima u obliku "osmice"
(to su pokreti mucenja koji doprinose da bi testo dobro naraslo i bilo vazdusasto)
-pleh podmazati puterom, izlivenu masu peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C oko 25 minuta tj. do lepe oker-smedje boje biskvita a da testo naraste
-ohladjeni biskvit izlomiti, staviti u posudu, preko posuti 3 kasike secera
-posebno pomesati rum i vodu, preliti preko izlomljene kore s secerom (toliko tecnosti da se kore ovlaz natope ali da ne budu mokre), sve malo zagrevati na vatri mesajuci da se kora "skuva"
-skuvanu izlomljenu koru sada poredjati preko I-kore od cokolade - kao "mozaik" sloj-kora u obliku srca, celu poprskati s malo mleka
-obe kore, na tanjiru, prekriti providnom pak folijom i cistom kuhinjskom krpom, ostaviti do sutradan da odstoji (na sobnoj temperaturi)
III-Krem za tortu
III-3 jaja (posebno zumanca odvojena od belanaca), 3 kasike secera, 1/2 solje mleka, 2,5 lista zelatina, 150 gr putera, 2 kasike prah secera, 1 malena kasicica gustina
-umutiti zumanca s secerom da smesa postane penasta, staviti na vatru da se zagreje, preliti mlekom i kuvati da se zgusne
-u vruc krem staviti zelatin da se rastopi (zelatin prethodno obraditi po uputstvu), promesati, prekriti pak providnom folijom, ostaviti da se potpuno ohladi
-u ohladjen krem sada dodati prethodno umucen cvrst sneg od belanaca (s 1 kasikom prah secera i kasicicom gustina)
-tako sjedinjen krem sada poklopljen ostaviti u frizideru da se dobro ohladi
-za to vreme dobro umutiti puter s 1 kasikom prah secera
(razmeksani na sobnoj temperaturi puter mutiti mikserom najmanje 15-20 minuta)
-u krem sada dodati umuceni puter, sve sjediniti pa krem opet ostaviti u frizideru
(do upotrebe)
IV-Vocni zele
IV-400 gr zamrznutih visanja (bez kostica) posuti s 5 kasika smedjeg secera i toliko ruma da visnje u rumu ogreznu (ostaviti da stoji 1 dan povremeno mesajuci da se secer rastopi a visnje dobro natope rumom),
od tako pripremljenih visanja odvojiti 16 jednakih visanja za ukrasne kuglice,
od visanja izmiksati pire,
jos:35-40 gr prah secera, 5 gr zelatina
-visnje ocediti, izmiksati u blenderu, dobijeni pire od visanja dopuniti sokom iz visanja do 2,5 dl,
dodati prah secer i zelatin, promesati
-1/4 vocnog pirea kuvati na pari dok se malo ne ukuva a zatim dodati sav preostali pire, jos sve zajedno malo kuvati dok ne pocne da se zgusnjava
-ostaviti na stranu do upotrebe povremeno mesajuci
V-Ukrasne kuglice za tortu
V-Ostaci cokoladne kore, 1 kasika secera, 1 vanilin secer, saka badema,
2 kasike mleka, 2 kasike soka iz visanja (+-), cele visnje
-cokoladnu koru, secer, vanilu i badem samleti u multipraktiku
-smesu povezati mlekom i sokom iz visanja
-podeliti je na 16 delova, u svaki staviti po jednu visnju, oformiti kuglice
-ostaviti ih da odstoji do upotrebe
VI-Ukras od cokolade
-Mreza od cokolade i cokoladno srce
VI-Gorka cokolada, fisek od papira, aluminujumska folija, malo putera
-rastopiti cokoladu na pari
-aluminijumsku foliju blago premazati puterom
-fisekom napraviti ukrase na foliji, ostaviti u zamrzivac da se stegne
Oformljenje torte:
-skinuti krpu i pak foliju s tanjira pa sada prvo naneti jedan sloj krema preko cele mozaik kore
-tortu sada samo po bocnoj strani obloziti aluminijumskom folijom (traka od nekoliko slojeva) tako da se napravi obruc visi od kora s kremom
-preko krema sipati prohladjeni vocni zele
-tortu ostaviti u frizideru sve dok se vocni zele potpuno ne ohladi i stvrdne
Dovrsiti ukrasavanje:
-skinuti obruc od folije, na sredinu torte staviti ukras od cokolade
-kremom, pomocu poslasticarskog fiseka i deblje modle, oiviciti ukras od cokolade
-kremom, uz pomoc tanje modle, ukrasiti desnu stranu torte (u obliku linija)
i obod oko cele torte
-na levu stranu torte poredjati ukrasne kuglice
-na kraju premazati kremom desnu bocnu ivicu torte
Tortu ostaviti u frizideru do upotrebe :)
Velika torta!
ОдговориИзбришиČini se neodoljivo ukusno.
Pozdrav i lijep nedjelja :)
Tony draga dobrodosla :)
ОдговориИзбришиTortica je bila carobna ali bilo je dosta posla.. ali kad je jednom godisnje "nije tesko" :))
Za tebe Tony veliki poz.
Poljubac tvom sladjanom malom pomocniku :*
Tortica je prekrasna i ostavlja snažan umjetnički dojam, izvedena je savršeno. naravno i sastojci su vrhunske kvalitete što garantuje da je osim za oko bila užitak i nepcu. Osoba kojoj je namjenjena ova torta je sretnik ili sretnica jer si se jako potrudila i uložila veliku ljubav.
ОдговориИзбришиOd tebe sam naučila još nešto i to ću sljedeći put primjeniti - ove pokrete u obliku osmice, moram to provjeriti.
Znas sta Cosmo ako te ove "osmice" razocaraju onda cu reci odakle je trik.. ovako cu da cutim i ubiram pohvale :))
ОдговориИзбришиSalu na stranu draga moja samo cu Tebi da sapnem ;0)
Ovo je stari poslasticarski fazon "podizanja" testa a sve je u mehuricima koji ga ispunjavaju.. takodje i ovo dugo mucenje putera ima isti efekat jer tako dobija volumen i vazdusastost koja automatski ponizava tezinu masnoce pa kremu ili testu daje lakocu :)
Dobrodosla nadam se da si uzivala uz Dzonija i moje segacenje ;)
:*