i
Dobra Riba!
Jako volim ribu (i morske plodove) ali od kada zivim u Rusiji
ta ljubav se vise recima ne moze opisati..
stavise
postala je neopisiva ;)
S tim u vezi moj kulinarski moto bi mogao da glasi:
"Nista lepse od dobre ribe"
;)
(asocijativno o lepoti misli na koju moze da navodi, pogotovu muskace, necu spominjati :)
(ova rec "grilovano" ustvari ne postoji ali sam je ipak upotrebila..
obecavam necu vise nikada :))
;)
(asocijativno o lepoti misli na koju moze da navodi, pogotovu muskace, necu spominjati :)
(ova rec "grilovano" ustvari ne postoji ali sam je ipak upotrebila..
obecavam necu vise nikada :))
(ovaj punjeni hleb/baget bih od srca preporucila,
za punjenje upotrebiti ostatke pecene ribe - mesa, sredinu hleba,
salatu, tvrdi sir, sveze travcice,
unutrasnjost hleba premazati puterom i mladim sirom, napunjeni hleb dobro ohladiti..
A ova se milina zatim pretvara u novi kompletan udoban obrok :)
Doduse dobra riba ne mora obavezno da se nadje na(u) tanjiru,
i to sam ovde naucila,
i to sam ovde naucila,
ali suva riba u jednoj a flasa piva u drugoj ruci prizor je koji se cesto u
Rusiji moze videti :)
Riba u koktel casi je posebno lep ugodjaj :*
(gore vidjeno)
(gore vidjeno)
Dakle SVEZA RIBA
dobra riba
pa se onda lako moze pretvoriti u neopisivi uzitak:
Kada uzmete svezu ribu u ruku (na ovaj nacin) a ona se otrombolji
slobodno je bacite!
(meni se malo izmigoljila jer sam u isto vreme baratala i aparatom ali verujte mi bila je jako sveza)
Dakle kada svezu ribu uzmete u ruku, najbolje u predelu ociju ka skrgama,
mora da ostane ravna i da se ne omlitavi.
Tunj, pogotovu ovaj divlji, je velika riba pa je opravdana kupovina fileta-komada,
dobra riba
pa se onda lako moze pretvoriti u neopisivi uzitak:
Kada uzmete svezu ribu u ruku (na ovaj nacin) a ona se otrombolji
slobodno je bacite!
(meni se malo izmigoljila jer sam u isto vreme baratala i aparatom ali verujte mi bila je jako sveza)
Dakle kada svezu ribu uzmete u ruku, najbolje u predelu ociju ka skrgama,
mora da ostane ravna i da se ne omlitavi.
Ribu kupljenu sredom kuvajte, pecite, marinirajte, pohujte.. SREDOM :))
da je upotrebite tek u petak bice vec prekasno!
Meso sveze ribe, iako tamne boje kao ovaj divlji tunj,
mora biti prozirno
Belo i neprozirno sveze meso ribe ukazuje da je bila tretirana ledom tj.
da je "spaljena" ledom,
sto znaci da je duze nego je potrebno drzana u ledu da bi se
simulirala svezost.
Riba nije kao meso i dovoljno je ako se van vode nalazi samo 1 dan.
Sva nadalja simuliranja, pa i led, joj svezinu nece povratiti, ali da se posle vajdenja iz vode mora drzati na lomljenom ledu je preporucljivo!
Bilo kakav trag krvi na svezoj ribi mora da bude jarkocrvene boje!
Dobra i sveza riba ne mirise na RIBU!
Kada osetite da riba
"mirise na ribu"
slobodno je bacite.
kao i fileti svih ostalih vecih vrsta riba
ali
ribu pre svega treba kupovati celu
a zatim je kod kuce filetirati!
Ako vasa ribarnica ne prodaje celu ribu PROMENITE je :)
Ribu je jednostavnije prziti, peci, kuvati-posirati, celu
(ionako se posle termicke obrade vrlo lako i jednostavno cisti od koze i kostiju)!
Takodje termicki obradjena riba s kozom zadrzava vise socnosti koja ostaje u mesu,
pogotovu posle pripreme na rostilju ili pod grilom u rerni.
Jos jedan plus je da ribu pripremamo s kozom
jer ce se tako sve omega-3 masne kiseline zadrzati u mesu!
Koju ribu danas kupiti?
Najjednostavniji odgovor je
NAJSVEZIJU!
To sto smo planirali da danas pravimo tunjevinu
a krabe su najsvezije u ribarnici mora biti presudno!
Budite spremni na promenu menija
sto vam ni u kojem slucaju nece napraviti veliki problem :)
Bolja je svaka promena dnevnog plana, zacrtana pre kupovine,
nego kupovina "budjave" ribe!
(ionako se posle termicke obrade vrlo lako i jednostavno cisti od koze i kostiju)!
Takodje termicki obradjena riba s kozom zadrzava vise socnosti koja ostaje u mesu,
pogotovu posle pripreme na rostilju ili pod grilom u rerni.
Jos jedan plus je da ribu pripremamo s kozom
jer ce se tako sve omega-3 masne kiseline zadrzati u mesu!
Koju ribu danas kupiti?
Najjednostavniji odgovor je
NAJSVEZIJU!
To sto smo planirali da danas pravimo tunjevinu
a krabe su najsvezije u ribarnici mora biti presudno!
Budite spremni na promenu menija
sto vam ni u kojem slucaju nece napraviti veliki problem :)
Bolja je svaka promena dnevnog plana, zacrtana pre kupovine,
nego kupovina "budjave" ribe!
Sveza riba mora da blista, da joj oci budu bistre i napuhle, da mirise na svezost
a da ne smrdi na ribu,
da se (kada se prstom pipne i otpusti) mesto vrlo brzo
tojest odmah vrati u prvobitan polozaj,
da su joj krljusti sjajne i cvrste
a skrge jarkocrvenkasto karmin boje kao i ostaci krvi kada se ocisti.
a da ne smrdi na ribu,
da se (kada se prstom pipne i otpusti) mesto vrlo brzo
tojest odmah vrati u prvobitan polozaj,
da su joj krljusti sjajne i cvrste
a skrge jarkocrvenkasto karmin boje kao i ostaci krvi kada se ocisti.
Uz malo saveta i preporuka nadam se da vam je ovaj prikaz docarao svu moju ljubav prema ovoj vrsti hrane :)
Klasifikacija sta praviti od koje vrste ribe je i u mnogome i stvar licnog ukusa ali cu vam predstaviti ovaj nacin pecenja ribe u rerni.
Sve je ovog puta bilo "obojeno" mentom.. da kazem ustvari da je to bio jedan mentolni ugodjaj ;)
(skusa je bila ukusna a posebno ovako pripremljena salsa od mente, s persunom i lukom salot)
Ociscenu ribu sam oprala, osusila papirom (spolja i iznutra), posula morskom solju i mlevenim belim biberom, nadenula stabljikama persuna, belim lukom secenim na listice i kolutovima limuna.
Na dno posude sam sipala maslinovo ulje i nekoliko kapi koncentrata ruzmarinovog ulja (koje sama pravim), uz pomoc pregrsta stabljika mente ulje sam razmazala po celoj povrsini posude, obilato prekrila dno posude mentom a zatim smestila ribe preko.
Preko skusa je opet dosao seckani limun, sveze mleveni biber, morska so i dva cena tucanog belog luka.
Ribu sam pekla u zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 minuta.
Pecenu ribu sam posluzila uz salsu od mente, kupus salatu sa mentom i koricom limuna.
Klasifikacija sta praviti od koje vrste ribe je i u mnogome i stvar licnog ukusa ali cu vam predstaviti ovaj nacin pecenja ribe u rerni.
Sve je ovog puta bilo "obojeno" mentom.. da kazem ustvari da je to bio jedan mentolni ugodjaj ;)
SKUSA SA SALSOM OD MENTE
Ociscenu ribu sam oprala, osusila papirom (spolja i iznutra), posula morskom solju i mlevenim belim biberom, nadenula stabljikama persuna, belim lukom secenim na listice i kolutovima limuna.
Na dno posude sam sipala maslinovo ulje i nekoliko kapi koncentrata ruzmarinovog ulja (koje sama pravim), uz pomoc pregrsta stabljika mente ulje sam razmazala po celoj povrsini posude, obilato prekrila dno posude mentom a zatim smestila ribe preko.
Preko skusa je opet dosao seckani limun, sveze mleveni biber, morska so i dva cena tucanog belog luka.
Ribu sam pekla u zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 minuta.
Pecenu ribu sam posluzila uz salsu od mente, kupus salatu sa mentom i koricom limuna.
Konzervisanu skusu mnogi jedu ali kada je sveza ova vrsta ribe je neodoljiva.
Vrlo je cenjena zbog kvalitetnog belog mesa punog vitamina i minerala, neznog je ukusa ali zbog lose obrade, duzim pecenjem nego sto je potrebno biva suva i neukusna pa je potrebno voditi racuna o nacinu spremanja.
Odlicna je zamena skupoj tunjevini.
Ovako pecena skusa uz dodatak salse od mente je bio fantastican obrok :)
LovYa:*
*
Vera, super post, sve lepo natenane, bas mi se dopada...Pozdrav.
ОдговориИзбришиHvala veliko!
ОдговориИзбришиDrago mi je da se Tebi dopada :)
Misljenje takvog strucnjaka i profesionalca mi mnogo znaci!
Svako dobro zelim!
I ja sam ribojedac i to kakav:) bas si me obradovala ovim receptima;))Eto nisma ni znala da zivis u Rusiji;)
ОдговориИзбришиSvaka cas za ovaj pregled o ribi, zapmticu ga.
ОдговориИзбришиNije ni vazno Dzoli gde zivimo vazno je kakvi smo :))
ОдговориИзбришиNi ya ne znam gde ti zivis ali ako tamo kod vas ima sveze ribe onda si i Ti srecnica!
Rusija je bogata ribom.. na nasu radost :)
Anonimnom citaocu hvala i slobodno se predstavite (; necu vam nista ;)
Kada bi znala kolika je moja radost sada... ribu obozavam, cesto je jedem i ne bih se tog ukusa odrekla nizakakvo jagnje na raznju:) Ljutim se na sebe što nisam baš dobro ovladala pripremom ribe i morskih plodova. Sve mislim doćiće i to na red al vreme odeeeee. Divan post posvećen ribi :))))
ОдговориИзбришиLjubitelj sam ribe, tako da je redovna na našoj trpezi. S vremenom sam se veoma izvještila u čišćenju tako da mi to više ne predstavlja problem. O spremanju na bezbroj načina po inim receptima mogla bi pisati na dugo i na široko, jer kako rekoh imamo je svake sedmice, obično subotom kada mogu otići po najsvježiju. Volim, dakako i plodove mora, a osobito školjke.
ОдговориИзбришиOvako spremljenu sa mentom, nisam ni vidjela i zaista si ti uvijek ta koja nam otkriva svoje kulinarske tajne, dostojne gurmana. Jako mi je zanimljiv ovaj tvoj receptić
Inače ja ribu volim kuhanu jer tada mogu fino očistiti koščice, praktično meso samo spada sa njih, pa je i djeci najdraže da je jedu tako, da se ne muče sa koščicama. Drage su mi sve divlje ribe, ali često kupim i oradu ili brancina iz ribogojilišta. Volimo i pastrmku, mada nalazim da je pomalo suha (a ima i presitne kosti).
U restoranima, opet naručujem pečenu ribu, a na moru su gradele neizostavan dio mediteranskog folklora.
Bravo za ovaj post ! Izvrstan je ! Ja sam veliki ljubitelj ribe i volim je pripremljenu na sve moguće načine. Svježu ribi posebno cijenim i uvijek pazim kada kupujem. Velike ribe svakako kupim na file ili komad, međutim kod nas su neke toliko skupe da je i daj file ili komad ipak rjeđe na stolu. No kako god, još uvijek često uživam u ribi i hvala ti još jednom za ovaj super post !
ОдговориИзбришиPostovane dame drago mi je da vam se prilog dopao a posebno sto svi volimo dobru ribu na tanjiru ;)
ОдговориИзбришиHvala na poseti i lepim recima.
Uzivajte!