Пратиоци

петак, 27. мај 2011.

Risotto s gamborima by Me ;)

ili
a la(l mi) Vera :))


Ne znam da li sam na blog-u nesto pisala o pirincu, provericu posle jer sada stvarno ne mogu da se setim, ali za dobar risotto, pogotovu ako je s gamborima, nikada nije kasno ;)

Idemo!
Predradnja:
-odmeriti pirinac, bistru govedju supu od kostiju, belo vino, puter
-odlediti gambore ako su zamrznuti
-iseckati luk salot
-istucati u avanu zacine: krupnu morsku so, seme fenhelja (komorac) i nekoliko koncica safrana
-ocistiti beli luk
-iseckati na kockice ljutu, nakiselu, crvenu papricicu



Gambore potopiti u vino da se mariniraju oko 15 minuta, procediti, vino sacuvati a rakove ostaviti na stranu.


Na puteru isprziti luk da omeksa, dodati pirinac, zajedno prziti oko 3-5 minuta mesajuci da ne zagori.
Sada dodati vino, a kada sva tecnost uvri dodati prvi deo vruce supe u koju su dodati istucani zacini.
Supu u malim porcijama tokom dinstanja dodavati u pirinac, povremeno mesajuci.
Risotto dinstati oko 20 minuta podlivajuci supom.


 Za to vreme posebno na maslinovom ulju proprziti beli luk (prignjecen preko noza) da pusti aromu.


Beli luk pomeriti na stranu a u tiganj dodati gambore i papricicu. Sve zajedno prziti oko 5 minuta.


Izvaditi beli luk iz tiganja a przene gambore i papricicu s uljem sipati u risotto. Zatim u pirinac s gamborima doliti i poslednji deo supe, dinstati jos malo, skloniti s vatre, poklopiti poklopcem i ostaviti da se malo odmori.


Gotov risotto posluziti vruc, dekorisan koricom limuna i seckanim zelenisem ( po ukusu ;)


Uz belo vino uzivati u risotto-u :)

Sastojci za dve osobe:

-125 g pirinca
-3 dl bistre govedje supe
-2 dl belog vina
-20 g putera
-8 gambora (ili po apetitu)
-2 luka salot
-mladi beli luk
-1 crvena papricica
-2 kasike maslinovog ulja

zacini:
-po 1/2 kasicice krupne morske soli i semena fenhelja (komoraca)
-3-4 koncica safrana
-beli biber, so (po ukusu)

-korica limuna






Poz. dragi ljudi :*

10 коментара:

  1. Odlično izgleda, baš krasnu boju mu šafran daje, volim jako ovakva kremasta rižota s morskim plodovima..mogu točno zamisliti kako miriše..

    ОдговориИзбриши
  2. Vrlo lepo izgleda! Ja jako volim pirinac i racice, a 'shmek' koji safran da jelima je neodoljiv.
    Fotografije odlicne!
    Puno pozdrava.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман27. мај 2011. 17:50

    Sva kombinacija mi izgleda fantasticno.Za risoto uvek koristim arborio pirinac.On mi je nakako najkremastiji.Fino si ovo spremial a safran daje onaj mmpf:)

    ОдговориИзбриши
  4. exquisita receta muy completa me ha gustado mucho,cariños y abrazos.

    ОдговориИзбриши
  5. Volim sva rižota a naravno i ovaj tvoj je izvrstan. Odlični sastojci:)

    ОдговориИзбриши
  6. Ulaz na blog mi je definitivno prolupao :(.. udjem kao normalno ali kada sa stranice "kontrolna tabla" kliknem i hocu "unutra" prebaci me na pocetnu blog-a ali ostanem neulogovana :(
    Stvarno ne znam sta se desava!?

    Hvala vam na javljanju i komentarima dragi moji!
    Saljem vam veliki poz.

    ОдговориИзбриши
  7. p.s. Sada me je tri puta "vracalo" da bih prosledila odgovor i najzad sam uspela.. strasno i zamorno ali evo me ostadoh ulogovana :))

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo je fantazija, rekla bih. Mislim da je miris predivan:) Boja je zaista divna:) Al(al ti) Vera!

    ОдговориИзбриши