ili
a la(l mi) Vera :))
Ne znam da li sam na blog-u nesto pisala o pirincu, provericu posle jer sada stvarno ne mogu da se setim, ali za dobar risotto, pogotovu ako je s gamborima, nikada nije kasno ;)
Idemo!
Predradnja:
-odmeriti pirinac, bistru govedju supu od kostiju, belo vino, puter
-odlediti gambore ako su zamrznuti
-iseckati luk salot
-istucati u avanu zacine: krupnu morsku so, seme fenhelja (komorac) i nekoliko koncica safrana
-ocistiti beli luk
-iseckati na kockice ljutu, nakiselu, crvenu papricicu
Gambore potopiti u vino da se mariniraju oko 15 minuta, procediti, vino sacuvati a rakove ostaviti na stranu.
Na puteru isprziti luk da omeksa, dodati pirinac, zajedno prziti oko 3-5 minuta mesajuci da ne zagori.
Sada dodati vino, a kada sva tecnost uvri dodati prvi deo vruce supe u koju su dodati istucani zacini.
Supu u malim porcijama tokom dinstanja dodavati u pirinac, povremeno mesajuci.
Risotto dinstati oko 20 minuta podlivajuci supom.
Za to vreme posebno na maslinovom ulju proprziti beli luk (prignjecen preko noza) da pusti aromu.
Gotov risotto posluziti vruc, dekorisan koricom limuna i seckanim zelenisem ( po ukusu ;)
Uz belo vino uzivati u risotto-u :)
Sastojci za dve osobe:
-125 g pirinca
-3 dl bistre govedje supe
-2 dl belog vina
-20 g putera
-8 gambora (ili po apetitu)
-2 luka salot
-mladi beli luk
-1 crvena papricica
-2 kasike maslinovog ulja
zacini:
-po 1/2 kasicice krupne morske soli i semena fenhelja (komoraca)
-3-4 koncica safrana
-beli biber, so (po ukusu)
-korica limuna
Poz. dragi ljudi :*
Odlično izgleda, baš krasnu boju mu šafran daje, volim jako ovakva kremasta rižota s morskim plodovima..mogu točno zamisliti kako miriše..
ОдговориИзбришиVrlo lepo izgleda! Ja jako volim pirinac i racice, a 'shmek' koji safran da jelima je neodoljiv.
ОдговориИзбришиFotografije odlicne!
Puno pozdrava.
Sva kombinacija mi izgleda fantasticno.Za risoto uvek koristim arborio pirinac.On mi je nakako najkremastiji.Fino si ovo spremial a safran daje onaj mmpf:)
ОдговориИзбришиexquisita receta muy completa me ha gustado mucho,cariños y abrazos.
ОдговориИзбришиUna squisita ricetta, ciao
ОдговориИзбришиVolim sva rižota a naravno i ovaj tvoj je izvrstan. Odlični sastojci:)
ОдговориИзбришиDivan ti je rizoto!!
ОдговориИзбришиUlaz na blog mi je definitivno prolupao :(.. udjem kao normalno ali kada sa stranice "kontrolna tabla" kliknem i hocu "unutra" prebaci me na pocetnu blog-a ali ostanem neulogovana :(
ОдговориИзбришиStvarno ne znam sta se desava!?
Hvala vam na javljanju i komentarima dragi moji!
Saljem vam veliki poz.
p.s. Sada me je tri puta "vracalo" da bih prosledila odgovor i najzad sam uspela.. strasno i zamorno ali evo me ostadoh ulogovana :))
ОдговориИзбришиOvo je fantazija, rekla bih. Mislim da je miris predivan:) Boja je zaista divna:) Al(al ti) Vera!
ОдговориИзбриши