Пратиоци

четвртак, 23. јун 2011.

Gutljaj..

dva :))



Nasa interna posalica posle reci "dva" nije za vaskolike usi, puritanske pogotovu ne, ali nasmeje nas uvek..
Bacite masti na rimu ne bi li se zasmejali ;)


I pre svega malo bih da drvim i pametujem!

Dakle:
ako je opstepriznata krilatica: "reci mi sta jedes da ti kazem ko si" nesumnjivo dobar pokazatelj s kim cete se uhvatiti u kostac, fraza: "reci mi sta pijes.." bi svakako mogla da nam pokaze kakvog smo raspolozenja!
Moje dobro raspolozenje s fotografije nema veze s picem u plasticnoj casi koju drzim, fotka je odabrana samo simbolike radi :)

E sada uz prosle dve epizode o Kubi, uz pica koja sam s setom ispijala, moglo je da vam nagovesti neko moje trenutno raspolozenje, pa eto i povoda za ovaj novi dopis a sve vezano za pica koja u ovim letnjim danima mogu da nas poraduju :)
Kokteli, iako bi mogli da okarakterisu bezbriznost uz lep vecernji provod, mene su setno podsecali na daleku Kubu a nostalgija koju su uzburkali nikako ne moze biti svekoliko prihvatljiva, pa pokusaj, da bi pice moglo da oslikava karakteristicno raspolozenje za dato pice naprosto pada u vodu :)

Ako bi se rukovodili samo onom klasicnim kliseom:
sampanjac = dobro raspolozenje vs. martini (casa-cocktail) = tuga i zalost
dodje mi da pomislim da je pivo ipak dobra solucija..


njega uvek ispijemo kad se dobro nakrkamo pa nam je ravno za sve dusevne patnje i uzvisenosti ovog sveta, jer smo iskonsku potrebu da smo "siti i napiti" vec ispunili.. o "podase" da i ne zapocinjem :))


Ali.. DOBAR DAN!

A za pocetak svakog novog dobar dan-a je zaduzeno neko pice, pa se pazite svog izbora!


Sigurno je da ga necete zapoceti praskastim sokovima na razmnozavanje, kupovnim sokovima
tzv. secerusama - pica sa stravicnim zasladjivacima tipa saharin, aspartam, ocajno bezkaloricno -
sa 0 ccl - sredstvo - cak 300 puta sladje od secera: krace receno hemijska varka, ili vocnim milk-sejkovima - priznacete ipak je za tako jaka energetska pica rano.. o coli, red bull-u ili obojenim gaziranim picima da i ne zapocinjem.

Ako se zapitate sta sve sadrze neka pica znajte da je:

-xanthan gum bakterija (koju mozete videti kao trulez na brokoliju ili karfiolu) a sluzi za zgusnjavanje napitaka i kao emulgator - dodatak hrani
Pijete ga u instant kafama, kapucinima, toplim cokoladama i slicno.

-natrijum benzoat kancerogeni konzervans odgovoran za ostecenja DNK u kombinaciji s vestackim bojama izaziva hiperaktivnost kod dece.
Pijete ga u gaziranim picima jarkih boja, pogotovu u onim s ukusom pomorandze.

-propylene glycol je alkohol koji se koristi kao razredjivac za boje i arome u hrani. Laboratorijski pacovi koji su udisali ovaj alkohol imali su manje otporno i zakrzljalo potomstvo sa zakasnelim pubertetom.
Pijete ga u fast-food milk-sejkovima!

-carmine a.k.a. - carminic acid ili cochineal extract  sredstvo koje se dobija od jedne vrste insekata i sekreta nekih vrsta buba.
Nije opasan sastojak osim sto mu je poreklo, za mnoge, pogotovu vegane, neprihvatljivo - takoreci bljak..
Pijete ga u jarko - neprirodno crvenim napicima.

-carrageenan - morska trava ili ekstrakt morske trave je vestacki zgusnjivac koji nema ama bas nikakve veze sa prirodnim morskim algama koje se mogu naci u biospajzu.
Kod laboratorijskih zivotinja izaziva teska crevna oboljenja pa iako ga ima u mnogim picima, i moze kod ljudi da izazove posledice degistivnog trakta, i dalje je u upotrebi.
Pijete ga u svim kremastim napicima, posebno u onim rezervisanim za sportiste - "za misice" - u nekim vrstama mleka od soje i fast-food milk-sejkovima.

~ ~ ~

Ali predivan jutarnji osmeh neodoljiv je pratilac tople mirisne kafe koja je prepuna antioksidantima i kofeinom potrebnim da nam uzburka strasti i ubrza metabolizam.

Hladno mleko s malo masnoca je divan izbor uz dobar izvor proteina!
Takodje je perfektna jutarnja poslastica casa sveze iscedjenog soka od voca, povrca ili mix ovih plodova :)
ocistiti od kore:
manji batat-a slatki krompir
dve pomorandze
komad celera (koren ili nekoliko stabljika)
2 cm djumbira
Sve provuci kroz sokovnik, dobro promesati, sipati u casu,
zadenuti slamku i odmah popiti ;)

Omiljeno jutarnje pice uz dorucak moze da bude topao ili hladan caj.
Caj je neizmerno zdrav napitak za sva vremena i sezone..

Predstavljam vam carobni osvezavajuci caj:

*MEL*


(menta s estragonom i limunom)

4-5 stabljika mente
3-4 stabljike svezeg estragona (2 kasicice susenog)
korica 1 limuna
secerni sirup vanile (secer po ukusu)
1 kasicica zelenog caja yu-nanj
Staviti sve sastojke u veci cajnik, drvenim tuckom sve malo pridaviti da se otpuste arome.
Preliti s 1 l prokuvale vode, prekriti cistom platnenom salvetom,
ostaviti da odstoji 20 minuta.
Procedjeno odmah piti ili kada se potpuno ohladi procediti,
sipati u flasu i ohladiti u frizideru.


*

Ovu moju vocnu kivi supu - caj cu predstaviti s posebnim uzitkom :)


2 kasicice zelenog caja preliti s 2 dl prokuvale vode
(ohladjene na 75-80 C)
ostaviti poklopljeno da odstoji 3 minuta
za to vreme
5-6 kamencica secera s jagodama
(usitniti u multipraktiku)
dodati
1 ociscen, na kolutove isecen kivi
 sve zajedno izmiksati da se dobije vocni pire
Pire sipati u cinijicu, zaliti s 1 dl pripremljenog caja,
dobro promesati, ukrasiti kolutom kivija i odmah posluziti.
Zalivati ostatkom pripremljenog caja i uzivati ;)




Ali.. DOBAR DAN
uz casu obicne ili prirodno mineralne vode
nijedno pice na svetu nece moci da zameni,
pijte
На здоровье!

p.s. Za Snjezu jedna kombinacija za limunadu, a zimi moze da posluzi kao caj:

-sok limuna 100 ml pomesaj s 30 ml soka od malina
-dodaj 1 kasiku meda i prokuvale pa ohladjene vode po ukusu (6-7 dl.. +-)
-izmesaj da se med rastopi, ostavi da se dobro ohladi ili odmah posluzi s lomljenim ledom i kolutovima limuna

Ovo mozes da pravis s vrucom vodom zimi uz sirup od malina ;)



Moja skorasnja ljubav, od pre nekoliko godina, su menta i estragon i tu kombinaciju vrlo rado koristim.. pre neki dan ceo rucak je bio obojem mirisima i ukusima ovih dveju biljaka :))

A ovo je "moj zelenko rosnu travu pase" iliti:

"Zelenko" a la majloV :)
-vezicu svezeg estragona (50-100 gr) dobro oprati i osusiti
-listice estragona skinuti sa stabljika, stabljike i listice preliti kljucalom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan (vode toliko da bilje u vodi ogrezne)
-sutradan sve prokuvati, dodati koricu 2 limuna a kad provri kuvati jos par minuta, ostaviti da se prohladi
-sada izvaditi stabljike a ostaviti listice estragona, dodati 100 gr (+-) meda da se rastopi, zatim sve izmiksati u blenderu
-u blender zatim dodati sok 2 limuna, jos jednom sve kratko izmiksati
-dobijenu smesu izliti u kalupice za led i zalediti (ili cuvati u flasi kao sirup nekoliko dana u frizideru)
-zaledjene kocke "zelenka" staviti u posudu koja dobro dihtuje (da ne upijaju mirise iz zamrzivaca), upotrebljavati kao dodatak vodi ili mineralnoj vodi u kolicini po ukusu :)

Uzivajte!

6 коментара:

  1. Анониман23. јун 2011. 23:17

    Najvise volim cistu vodu.A normalno pijem i mnogo drugih stvari..umereno.Prica vesela ,pia su odlicna;)

    ОдговориИзбриши
  2. Uglavnom pijem vodu iz česme jer je sarajevska voda još uvijek dobra, mada se marketari trude da nam prodaju priču o flaširanim vodama kao jedino ispravnom izboru.
    Kada pijem kafu, pijem je crnu, a djeca bijelu.
    Često cijedim voće i uživam u pravom soku bez razrjeđivanja. Kada kupujem sokove to su srbijanski brend Bakina tajna (izvrsna divlja borovnica i divlja kupina mmmmm....). Sok od jabuka ili mrkve radije sama smiksam, a o citrusima da ne govorim.
    Prvi sok mi je odličan, taman sam pomislila kako bi dodala đumbir, a i ti si ga dodala.
    Za kivi supu, nemam predstavu kakva bi trebala biti. Probala sam voćne supe, ali ne sa čajem, već sa vrhnjem. Zanimljiva ideja.
    Od alkohola pijem samo vino, a ne pamtim kada sam zadnji put popila neki koktel.

    ОдговориИзбриши
  3. Oh, Bože!!
    Od svih pića najviše volim vodu iz česme i tu pijem jer je naša prilično dobra!!!
    Alkohol uopće ne pijem a sokove ne kupujem ili vrlo rijetko a i tada gledam šta na njima piše. Često ljeti napravim sirupa od sezonskog voća pa to pijemo. Ali, svježe pripremljena limunada je zakon a zimi čajevi!

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična tema i vrlo poučan tekst. Naravno, tvoji predlozi mi se jako dopadaju, naročito MEL i ovaj sa kivijem. Sve je jako hranljivo i optimalno za ove vruće dane:)

    На здоровье!

    ОдговориИзбриши
  5. Da Dzoli potpuno si u pravu ta umerenost je kljucna rec :)

    Alkohol do skoro da uopste nisam ni pila, osim ponekad casu belog vina ili sampanjca, cak sam pila i bezalkoholno pivo sto je mnogima bilo (blago receno) cudno :)
    Od skoro sam uvela po malo alkohola, jer ona mera od 20 ml je cak i preporucljiva, pogotovu ako zivite u hladnoj zemlji kao sto je Rusija :)
    O njihovim pogubnim navikama necu jer sam i za njih jako cudna sto ne pijem :))
    Uvela sam cak i alkoholno pivo jer sam naisla na ovo prekrasno St.Peters koje mi se neverovatno dopalo, a najveca prednost mu je sto mi ne izaziva nikakve posledice.. ranije sam od samo par gutljaja alkoholnog piva imala glavobolju..

    Ove koktele koje sam skoro pravila pravila sam s "mojom merom" tj. s pola casice alkohola koje mi u potpunosti odgovara.. nekome cu biti smesna ali naci svoju pravu meru je vise od igre ;)
    Inace alkohol se tj. 1 casica (20-30ml) cak i preporucuje za zdravlje, vec 2 casice dnevno su mnogo o nadalje da ne pricam..

    Za letnje vrele dane od srca preporucujem, posto svi volite vodu, da u casu dodajete i po malo soli i nekoliko kapi limuna nista kao ta divna kombinacija ne gasi zedj :)

    Drage dame hvala na javljanju :*
    Zivele!

    p.s. Odoh gore da dodam jos neke receptice za vas.. fotografije ako iskopam pridodacu :))

    ОдговориИзбриши
  6. Coin Casino | Casino Wager
    Coin Casino was 인카지노 founded in the summer 2018 and is part of the Caesars Casino family 온카지노 of brands. The brand was founded in 2019 and is part of Caesars choegocasino Entertainment

    ОдговориИзбриши