Пратиоци

петак, 29. јануар 2010.

Per Aspera Ad Astra!

I zato nemojte ici bosi :))

A put od obicnog pileta do parceta s ovog prekrasnog *Pileci(eg) Rolat(a) trnovit takodje je.. zato naoruzajte se strpljenjem i krenite smelo u realizaciju!

*Pileci Rolat





Ovaj rolat je caroban a svako preseceno parce ima neku svoju specificnu "saru":




*


p.s. Piletina s cokoladom je moja preporuka "dana"
Pridodacu i fotku petlica s proslogodisnjeg Bozica :))



Uzivajte!

*

11 коментара:

  1. Svaka cast za ovaj izuzetan recept, za svecane prilike!
    Zar to nije pileca galantina, cinimi se da jeste, oduvek sam htela to da probam ali je nekako uvek ostalo za drugi put, imam kuci detaljan recept u slikama, ceo postupak, bas lepo da ste se setili ovoga.
    Mislim, mogli ste malo da pokazete to vadjenje kostiju, nije to jednostavno. Nadam se da ste fotografisali, makar redosled.
    Inace se moze praviti od bilo koje zivotinje, imala sam prilike da vidim na nekom koktelu prasecu glantinu (punjeno prase), bilo je zaista impresivno, jer je glava bila sacuvana.

    ОдговориИзбриши
  2. Ooo.. hvala za "prepoznavanje" :)
    Vec sam se zabrinula da niko nece reagovati :))

    E sada ovako pravu pilecu galantinu sam pravila jednom (tada hranu nisam fotkala.. nazalost ali sam na SC-u pisala o toj epizodi :) i mogu reci da je to izuzetno tezak posao tj. vise zahtevan zbog ulozenog strpljenja i vremena nego ijedan drugi recept koji sam do sada pravila!

    Ovo je prostija varijanta jer kod prave pilece galantine forma "pile" mora da ostane ovako kao sto je npr. bilo pile na pocetku kada kosti nisu povadjene.
    Kako se vade kosti cu detaljno opisati recima i pridodati uz recept jer samo vadjenje kostiju, bar kada sam ya u pitanju, traje oko 15 minuta.. na YouTubu limit klipa je sveden na 10 minuta tako da je i tu problem.

    Dakle ovo je rolat koji se moze nazvati galantina jer sada svi prave tako ali prava bi trebalo da ptica (ili druga zivotinja) ima onaj "istinski" oblik.
    Hocu da kazem jos i ovo da mi je sada zao sto tada nisam uslikala galantinu jer je bila fantasticnog izgleda.
    I jos ovo svo meso se melje i kombinuje s raznim dodacima a koza zivotinje ostaje cela, delovi kod krilca ostaju celi jer je taj deo komplikovan i nemoguce ga je "iskopirati" pa se dalje napuni tako da oblikom ne nagovesti da su kosti povadjene.. eh.. oduzih ga sad ali eto ;)

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  3. Pridodacu i ovaj link koji dobro oslikava ono sto sam pricala.

    http://tinyurl.com/yazjm38

    Mogu jos da se pohvalim, premda ce biti neskromno ali.. moja varijanta je bila stvarno izuzetna ali ova je takodje carobna ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Da, da to je to, tacno ja sam vec zaboravila detalje tim pre sto sam samo planirala a nisam napravila pravu galantinu... retko se to vidja i u zivotu.
    Tacno koza mora da ostane cela a da se povade skoro sve kosti i onda se nafiluje, ja sam jednom na SC ostavila recept, prevod iz Burde, no to treba videti, tesko je to objasniti, upravo vadjenje kostiju a koza da ostane cela.
    Pojednostavljena verzija zaista zadovoljavaju i ukusom su verovatno iste.
    Prava galantina je vizuelno strasno efektna, ja nikad necu zaboraviti to punjeno prase na koketelu 1988 godine u gradskoj vecnici grada Nancy, svi su zinuli, to prase je bilo centar dogadjaja, pored je stajao kelner koji je sekao komade i servirao na tanjir, a bilo je jos djakonija da ti pamet stane.

    Nazalost ni ja nisam slikala u ono vreme kad sam kuvala na veliko, bila su drugacija vremena, bez interneta i digitalne fotografije, drugacije se zivelo.

    ОдговориИзбриши
  5. Evo nasla sam, ali nije bilo lako, morala sam da trazim na francuskom, to je njihov specijalitet, cak i na internetu praseca galantina je pravi raritet
    http://tinyurl.com/yh3eo3j

    Nadam se da ce link da radi, i da se nisam previse udaljila od teme.

    ОдговориИзбриши
  6. Da.. da znam ostavljala sam i taj recept za punjeno prase.
    Pravila sam jednom od svinjskog mesa ali isto ovako u obliku "rolata" tj. ovu laksu varijantu.
    Inace u prodoavnici u kojoj pazarim to prase je svakodnevna "ponuda". Kupovala sam nekoliko puta, po par snitova te prasetine, izuzetno je ukusna ali koza bude malo zilava ali je potpuno OK :)

    Videla sam fotke ovog prasenceta koje ste prilozili ovo koje kupujem nije dekorisano vec je boja ona klasicno pecenog praseta ali kao sto kazete izuzetno je "atraktivno".. prase u glavnoj ulozi :))

    Hvala na javljanju!
    Poz.

    ОдговориИзбриши
  7. Drago mi je da te gledam "uživo"
    A piletina je sam taka ...:-)))

    ОдговориИзбриши
  8. Dusice draga gledacemo se mi opet samo da dodjem tamo:*
    Ali ovog puta cemo nesto konkrertnije da isplaniramo i da pozovemo i ove nase "farmerice" Frappr-ice ;)
    Prosli put je bilo na brzaka ali sledece vidjedje cemo osmisliti a posle ima da se pamti i prepricava dugo :))

    Poljubac:*

    ОдговориИзбриши
  9. Odlicno je ovo golo pilence!!
    Pozdrav drage frappr-ice, farmerice-papricice!!

    ------
    VIC:
    Igraju Suljo i Mujo loto pa krizaju listic skupa.
    Ajde reci jos jedan broj...eto koLko puta u nedelji spavas s Fatom? Pa...3x. A ti sa svojom koliko puta? Ja...4x. Eto prekrizi onda 7.
    Izvlacenje dobitaka...kad zadnji broj 0.
    E Mujo...da nismo slagali i istinu rekli sad bi dobili...´vako corak!!

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo ide odmah u bookmarks pa sto pre na isprobavanje :) Odusevljena sam presekom! Javljam kako je ispalo kad budem pravila.

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala drage lepotice moje ljubim vas :*

    Rita nije "golo" vidis da sam ga obukla u cokoladI ;)

    Marija ako je potrebno neko pojasnjenje samo reci tj. mislim pre svega na postupak kako se i kojim redosledom vade kosti iz pileta!?

    Obecala sam da cu to napisati ali nikako da se nakanim..
    Ako zatreba samo "zovi" pa da se ubrzam ;)

    Poz.

    ОдговориИзбриши