Пратиоци

недеља, 22. новембар 2009.

Asparagus!





***Kulinarski recnik:


*ASPARAGUS, SPARZA, SPARGLA

je biljka koja sazreva najranije od svih vrsta povrca i moze se jesti vec od 18. aprlila – do 20. jula kada je najneznija i najukusnija

Zelenoj spargli, jednake velicine, odlomiti donji drvenasti deo do pocetka bledozelenog dela stabljike, dobro oprati pod mlazom hladne vode, nozem za ciscenje povrca ocistiti od kore do polovine stabljike, kao i ostre listice ispod pupoljka (2 cm) na vrhu, uvezati pamucnim koncem u snop.

U duboku posudu s korpicom-mrezom naliti vodu slojem 10 cm, prokljucalu vodu posoliti, dodati jos 1-2 cena tucanog belog luka, kasicicu secera, malo belog vinskog sirceta i maslinovo ulje.

Korpicu sa sparglom-asparagusom zaroniti u vodu, poklopljeno kuvati 5-7 minuta na tihoj vatri. Donji deo spargle koji je zaronjen u vodu kuva se dok ne postane nezno mekan dok se gornji deo pupoljak istovremeno kuva na pari sto mu daje poseban ukus.

Izvucenu korpicu sa sparglom ocediti od vode, odmah posluziti uz rastopljeni puter i sos holandez.

Vertikalan nacin kuvanja spargle je moderniji dok se ranije spargla kuvala u vodi duboko zaronjena pomocu tega na dno u poklopljenoj posudi.

Podjednako su validna oba nacina pripreme a u nedostatku specijalne posude za kuvanje spargle tradicionalan nacin je potpuno primenljiv.


Bela spargla je raznovidnost sorte Evropa koja, za razliku od zelene, raste pod zemljom.
Debljeg je stabla s bledozutom bojom na krajevima.
Belu sparglu je potrebno dobro oprati, ocistiti od kozice i kuvati dva puta duze od zelene spargle.





















Sortu tanke mlade "beby" spargle je potrebno samo dobro oprati, odrezati joj tanak rez s donjeg dela i kuvati kao zelenu sparglu.




Asparagus-spargla je omiljeno povrce Zapadne Evrope koje prodire na nova podrucja zahvaljujuci niskoj kaloricnosti i jednostavnosti pripreme postajuci popularna u sirim razmerama.

Francuska spargla se ubraja u najkvalitetnije jer se ne gaji u staklenicima vec na otvorenim prostranim suncanim poljima.

Boja spargle u mnogome ocrtava njen kvalitet tako da se pomocu nijansi, od svetlo zelene do bledo ljubicaste boje mlade spargle, moze opredeliti posebnost sorti a i starost ove ukusne povrtarske biljke.

Sparglu po kupovini na pijaci ili u trgovini ne bi trebalo cuvati u frizideru vec odmah upotrebiti.


***

*majloV asparagus na mesu









 
Woody asparagus:


"ovo je samo zaledjena varijanta od "crème d'argenteuil"

grad gde sam trenutno je ranije bio poznat po sparglama i naravno po corbi od spargli
koja je vrlo jednostavna za spremanje

dakle ;)

od prilike za 8 osoba

1.5 kg bele spargle (koja se oljusti nozicem za krompire)

zatim se iskuva do daske u pilecoj supi

[i](cisto da preciziram ovde u francuskoj se koriste te bistre supice od piletine teletine ili bilo koje druge zivotinjke kao baza za supe corbe i sosove, tako da ne mora da se udesava, ne znam sta, nego sve onako djuture povrce koske sve u isti lonac malo soli bibera zacina i na kuvanje, cilj je samo da se dobija cista baza kao supa ili malo mutnija za prave sosove)[/i]

na otprilike polovina kuvanja doda se slatka pavlaka, moze i kisela ako zelite da bude gusce, a moze i moja varijanta kada ste u zurbi, spargle direktno stavljam sa slatkom pavlakom.

kada je sve fino skuvano i narocito kada je od prilike 1/3 tekucina isparila

sve se izmiksa i jede tako vruce

ili

za sorbet ohladi se i pravac masina za sladoled

ako se nema masina za sladoled onda sve se strpa u vanglu i pravac zamrzivac jedno sat vremena

cim smesa pocne da se ledi onda svakih deset minuta mora dobro da se promesa tj. malo da se muti (ne vise od pola minuta jer se inace odledi)

i sve tako dok ne postane kao pravi sladoled

kada su vrucine mnogo lepo ide sa celerom (zelenim) i sa vrhovima od zelene spargle


pozdrav iz francuske"



Potaz (krem) corba od mlade tanke "beby" spargle



Asparagus za dorucak ;)

Нема коментара:

Постави коментар