Пратиоци

среда, 7. октобар 2009.

Mango cajni zele!

Ovaj Frappr slide me juce odveo i do fotki koje polako i nepravedno padaju u zaborav!




Ocaravajuce ukusan ovaj zele vredi uvek nanovo preporuciti!


*Mango cajni zele



-2,5 dl soka od manga zagrejati da provri, skloniti s vatre, dodati 4 kasicice crnog caja, ostaviti da odstoji 4-5 minuta, procediti i ostaviti da se ohladi

-3 zumanca penasto umutiti s 80 gr secera, dodati rendanu koricu 1/2 limuna, 2 kasike limunovog soka i 20 ml ruma

-posebno u hladnu vodu (2-3 kasike vode) natopiti 5 listova belog zelatina ili odgovarajuca kolicina agar-agara, posle 10 minuta odstajao zelatin koji je od vode nabubrio zagrejati na tihoj vatri, ocediti ga i polako deo po deo umesati u smesu od zumanaca

-kad masa od zumanaca s zelatinom pocne da se zguznjava dodati hladan caj s mangom i 2,5 dl ulupane u slag slatke pavlake
-sve zajedno sjediniti, smesu sipati u kalup (odabrati plice posude radi prevrtanja) i staviti na hladno da se stegne

Cvrst ohladjeni zele prevrnuti na tanjir, dekorisati po zelji svezim vocem, preko zelea pobacati parcice cokolade secene na listice.






















(varijanta s fotke je kombinacija manga - sok i sok 1 1/2 pomorandze, umesto ruma koji nisam imala upotrebila sam konjak i agar-agar prirodni zelatin)

Inace ovaj zele se moze praviti od raznog voca (sokova) grozdja, pomorandze, marakuje, ribizle..
Ako se zele pravi od kiselog voca kolicina secera u receptu se moze udvostruciti.

Ovom receptu ne odgovara sok kivija ili ananasa jer to voce sadrzi fermente koji ne dozvoljavaju zeliranje pa recept ne bi uspeo!

 :))


KULINARSKI RECNIK

*Agar - agar


Sinonimi: kineski - japanski zelatin; bengalski ribni lepak; celentang ili kanten (korisceno ime u Zapadnoj Evropi)

Vrsta morskih algi u morima Jugo-Istocne Azije, Juzno-Kineskom, Zutom i Japanskom moru.

Koriscenje algi u ishrani datira jos iz XII veka i to u zemljama Azije i Okeanije, dok ga Evropa i Amerika u ishranu uvodi znatno kasnije. U prehrambenoj industriji koriste se: crvene, mrke-tamne i zelene morske alge.

Crvena morska alga je jedinstvena alga iz koje se izdvaja sirovina za proizvodnju agara (prirodni zelatin) i agaroida (mesavina prirodnog i sintetickog zelatina).

Iz crvenih algi se izdvaja proizvod, koji pri mesanju sa svezom vodom daje nezni, ali ipak cvrst zele, koji se pri zagrevanju ne rastvara kao zivotinjski zelatin. Agar-agar se siroko primenjuje u prehrambenoj i konditerskoj industriji kao sretstvo za zgusnjavanje (pihtijanje), kao stabilizator, a takodje i za izradu slatkih proizvoda kao sto su zele, marmelada, pekmez, dzem i sl.
Sposobnost agar-agara visestruko prevazilazi druge zelatine, jer zelatiranje proizilazi vec u mesanju jednog dela agara sa 200-300 delova sveze vode.

Agar-agar se jos koristi za ciscenje vina, votke ili piva a takodje kao stabilizator pri izradi kakao-a, sladoleda od mucene pavlake, sokova, vocnih sirupa, sosova itd.
Primenu agar nalazi i u medicini ili makrobiologiji, kao osnova za sejanje mikroflore. Sve cesce prirodni agar-agar zamenjuje vestacki i zivotinjski zelatin.




Agar-agar - Kanten

Нема коментара:

Постави коментар