Пратиоци

субота, 25. јул 2009.

Cuvaj me da bih te sacuvao!



Prirodan, vrlo ukusan i zdrav dodatak-zacin iz moje kuhinje!

Nazvan *lukova so* jer je kombinacija raznih vrsta luka i krupne morske soli u potpuno proizvoljnoj kolicini.
Ova varijanta je mix susenog crnog, belog i praziluka s dodatkom aromatizovane morske soli
(so sam duze vremena cuvala u tegli sa susenim ruzmarinom).


-ociscen i opran beli luk iseci na tanke listice, crni luk na rebarca a praziluk na kolutove
-luk poredjati u dehidrator i osusiti
-dehidrirani luk ostaviti da se dobro ohladi, zatim ga istucati u avanu uz dodatak soli
-lukovu so odloziti u teglicu ili mlin, upotrebljavati po potrebi vodeci racuna o slanosti






Prelistavanjem arhive neke mi se teme, vezane za testeninu i luk, same namecu.
A luk, srce kulinarstva, kao neodvojivi deo i zacin, dodaje se mnogim jelima i salatama!






Sada bih prilozila nesto sto je Buba sacuvala i podelila s nama.
Posle sam sve to i ya sacuvala da podelim s nekim i "opravdam" naslov ovog javljanja :))


Gegi je glavni junak ove epizode. Uz mnostvo njegovih nesebicnih priloga, recepata i saveta kulinarski smo odrastali tih dana!
Gegijevo znanje i velikodusnost su opcinjavali :)


Vama na radost uz temu pasta!


"Buba - Oct 18, 1999 02:54 (..*)
..


SUGO DI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
( sos sa belim lukom, uljem i ljutom papricicom)
G - Aug 5, 1999 22:23 (..*)

Dok se spageti kuvaju, zagrejati na sto tisoj vatri dosta maslinovog ulja sa belim lukom seckanim na krupne komade i papricicom. Sto se duze przi, to ce ulje vise ukusa poprimiti, ali beli luk, naravno, ne sme da izgori - cim pozuti, treba ga skinuti sa vatre. Po zelji, moze se dodati seckanog persunovog lista ( uvek kada je sos vec gotov, jer persun ne treba da se skuva), ili, umesto papricice, bibera. (Sa ovim sosom ne koristi se parmezan.)


SUGO DI AGLIO, OLIO E ALICI
( sos sa belim lukom, uljem i usoljenim incunom, tj.ringlicama)
G - Aug 5, 1999 22:23 (..*)

Isprziti beli luk u maslinovom ulju, pa kad pozuti, izvaditi ga ( ja ga ne vadim!) i dodati iseckane i oprane ( da ne bi bile preslane) ringlice i pustiti jos malo da se prze, a onda skinuti sa vatre i sgnjeciti ih viljuskom. Za to vreme, naravno, spageti se vec kuvaju. Zaciniti jos sa persunom i biberom."

:))
***KULINARSKI RECNIK***
*Beli luk (L. Allium sativum)
Mirisljava zacinska biljka rasprostranjena u upotrebi svih svetskih kuhinja, pogotovu istocnih zemalja, u sirokom dijapazonu jela i salata.
Pored prolecne mlade sorte, zeleni luk sa stabljikom, postoji i zimski rod biljke u formiranoj glavici s 15-50 cenova koji su obmotani cvrstom ljuskom koja ih stiti od spoljasnjih uticaja.
Dobro osusene glavice belog luka s ljuskom se cuvaju i upotrebljava do sledeceg roda.
Spoljasnja ljuska se ne odstranjuje do upotrebe jer ima ulogu da ocuva dragocenu lekovitu i hranljivu vrednost ploda.
Zbog etericnih ulja koje luk poseduje izbegavati direktnu upotrebu metalnih predmata s ociscenim cenovima belog luka.
Najpogodniji pribor za obradu belog luka je drveni tucak kao i keramicki, kameni ili drveni avan.

Нема коментара:

Постави коментар