Читаоци

понедељак, 26. април 2010.

*TiLe PiLe* à la ya..


doduse ovo su petlici ali je izraz *pile* nekako sladji..
ako vam se ucini sladunjavim to je i opravdano.. 
pripremano je s medom :)) 

Zadevanju nikad kraja.. ali idemo:


-petlice (pilice) oprati pod mlazom tekuce vode,
ocediti, osusiti papirom,
posoliti, pobiberiti,
staviti u posudu odgovarajuce velicine u kojoj ce se zivina marinirati
-dobro opran limun iseci na kolutove,
butnuti po 1-2 koluta u svako pile ostatak u posudu
-zeljeno povrce ili ono koje se nadje a koje ce posluziti kao garnir, iseci na parcice
(celer, crni luk, sargarepa, paprika.. ),
staviti preko, sve zaliti s malo maslinovog ulja

posebno pomesati:
-1 kasiku meda, 1 kasiku secera, 3-4 kasike konjaka,
3 kasike soja sosa i malo tople vode,
mutiti sve dok se med i secer potpuno u tecnosti ne rastope

-rastopljenu marinadu sipati preko zivine i povrca,
pokriti mrezom i opteretiti "tegom"
-u posudu sada dodati toliko prokuvale pa ohladjene vode da sve ogrezne,
ostaviti da se marinira 2-3 sata a najbolje u frizideru preko noci

-piletinu i povrce izvaditi iz marinade, ocediti
-na malo maslinovog ulja proprziti je sa svih strana do lepe smedje boje
-dinstati na tihoj vatri poklopljeno,
povremeno dolivajuci procedjenu marinadu sve dok se piletina ne zgotovi ;)

-u posebnom tiganju isprziti ocedjeno povrce
(gril tiganj samo malo podmazati maslinovim uljem)
-gotovu zivinu posluziti uz przeno povrce 


"lepeze" od kiselih krastavaca kao kresta petlica neka su naznaka 
pojedenih ((:njih :))  

..

Uz hladno pivo i svez 'lebac ludilo ;)

p.s. I nemojte ovo jesti priborom.. ozbiljno cu se zabrinuti!
Ma.. :))




p.p.s. Ma.. ma.. marinada ;) 

*KULINARSKI RECNIK*

***Marinada

Mariniranje je nacin pripreme jela uz upotrebu jakog rasola - marinade. To je drevni metod koji je zacet jos u starom Rimu a direktno je vezan za latinsku rec koja je odrednica prvog sastava marinade a to je obicna morska voda.
Morski - od latinske reci "marinus" jer prosto oznacava slanu morsku vodu u kojoj su se natapale razne vrste riba i morskih plodova, razne vrste mesa i divljaci radi omeksavanja ili pridavanja primarnom prirodnom ukusu sirovine novi - drugaciji ukus.
To da je morska voda prva marinada poznato je svim ziteljima morskih regiona, i ne samo u stara vremena vac i danas, jer se i dalje smatra vrlo aktuelnim.
U zemljama Skandinavije npr. morska voda se ne koristi samo u svojstvu marinade-natapanja vec i za kuvanje jela. od nekih vrsta ribe koje su do upotrebe i obitavale u toj slanoj sredini.

Namakanje sirovina u marinadi od (samo) morske vode  se nadalje sirilo i dobija razlicite konotacije i karakter u zavisnosti od regiona.
Sledeci dodatak marinadi je bilo ukiseljeno vino - sirce koje se rasprostranilo u predelima gde se gajila vinova loza pa je umesto soli ili morske vode upotrebljavano uskislo vino.

Komadi mesa ili povrca su se marinirali u prirodnom vinskom sircetu uz dodatak zacina i bilja pa je tako postepeno nastajalo i razvijalo se konzerviranje namirnica na duzi period. 

Ovaj nacin mariniranja se vrlo brzo i siroko prihvatio i razvijao jer su sezonske vrste povrca ili voca dobijale "produzeni rok trajanja" pa su mogle u toj kiseloj sredini dugo da se odrze. Posebna pogodnost je u tome sto su takve sirovine mogle da se upotrebljavaju u periodu kada ih u prirodi nema u svezem stanju a mariniranjem nisu nista izgubile na kvalitetu..

Sistem mariniranja i ocuvanja sirovina uz upotrebu vinskog sirceta je siroko prihvacen metod kojim se dice sve nacionalne kuhinje sveta.
Razlicitost marinada, nacin pripreme, na hiljade razlicitih i dopunjenih recepata za natapanje ili izradu zimnice krasi specificnost dodataka u vidu zacina i bilja. Uslovljeni rastinjem na odredjenim predelima tako nastaju i osnovne razlike u aromi i ukusu mariniranih - konzervisanih jela.
Npr. specificnost ruskih marinada je velika ljubav ka ukusu koji proizvodi mirodjija ili persun, pa su ove biljke skoro nezaobilazan sastav svih mariniranih sadrzaja.

Dakle morska voda kao prva marinada, podatak koji je malo kome poznat, koji danas u modernom kulinarstvu malo znaci jer je pretrpela vekovne izmene u vidu dodatka, usavrsavanje ili razradjivanje ukusa, ali nas cinjenicom podseca da je bas ta "slana voda - morska voda" osnova za svaku marinadu!
Osnovni sastav skoro svake marinade za dugotrajnije konzerviranje je sveza voda i so u proporcijama u zavisnosti od kolicine sirovina.
Vazan sastav marinada su dodaci u vidu kiselina - prirodnih i vestackih, zacina, belog i crnog luka i povrca koji su zastupljeni u mnogim receptima.  
Mariniranje-kiseljenje razlicitih vrsta povrca, voca, mesa, ribe ili jaja je vrlo popularno jer jelima, od takvih prethodno mariniranih proizvoda, daje posebno delikatesni ukus i aromu.  

*

:)

четвртак, 22. април 2010.

Kiseljenje kuvanih jaja u cvekli!




Spremanje nekih jela namece ne samo godisnje doba vec i neki praznici, kao Vaskrs na primer.

Ovaj prilog je trebalo da se logicnim sledom nadoveze na Pashu i Kulic ali "mladjahni krompir" se malo progurao neplanski.. a i striktno drzanje "plana" mi bas ne ide od ruke :))
O tome da se nesto ispreci kao po pravilu.. a o Marfijevom zakonu "da hleb uvek pada na namazanu stranu" da i ne govorim!

Dakle obicno se visak ofarbanih jaja koji ostanu od praznika korisno upotrebi, u neka meni vec prihvatljiva jela



a ove godine sam isprobala, slucajnoscu, i ova "ciklama jaja"!

Naime pred praznik sam pravila divnu salatu od mladog kupusa koji se tek pojavio na pijacama.
Inace tu salatu, koja je zamena za nedostatak klasicno kiseljenog kupusa, pravim u tegli s cveklom.
Kupus, bas kao i ova jaja, tako poprima carobnu boju i ukus cvekle da ga je milina gledati a posebno jesti.
Obilato zacinjen maslinovim uljem, pridodat nekim jelima biva nezaboravan.
Tako se, slucajnoscu situacije, rodila ideja da se i visak ovih kuvanih jaja od praznika nadje u toj "sredini"!

Ukus kiselih jaja sam vec isprobala


pa ih bez bojazni preporucujem, ali ovako pripremljena uz ocaravajucu boju dobila su i vrlo ukusnu cvekla notu!



Uz sveze povrce, balsamico sirce i kvalitetno maslinovo ulje postaje
prava gozba!



njam.. njammm..;)

уторак, 20. април 2010.

Krompir!

Ako ima nesto jednostavnije od krompira a da moze ispasti carobno onda je to jos veci izazov ali sada cu malo o njemu.. muuu.. :))



Kazu kada od jednostavne sirovine napravis caroliju onda je to kulinarstvo a mnogi veliki kuvari se oprobavaju bas na krompiru.
Nisam kuvar, pogotovu ne veliki, ali sam zato sjajna kuvarica :))

Nemojte se strecati.. volim salu!

E jos ovo ako npr. ne volite neku namirnicu ili ste ravnodusni, kao ya prema krompiru, pa onda napravite nesto ovako ludo i kazete sebi:

"Boooze zasto sam bila tako nepravedna s pram"!

Dakle danas je na redu  *картошка по деревенски* kao ispit a pored negdasnjeg topica o krompir pireu ovo ce biti jedan sladjani osvrt na ovaj "skrobasti grumen" koji mnogima mnogo znaci, kao na primer gorstacima kao sto je moj muz, i ne samo!

Na moskovskim pijacama se pojavio ovaj lepi mladi krompir pa je trebalo "opravdati kupovinu" :))

Selo "u nama" pa nek onda idemo na:

*Blatnjavi krompir*

-cetkom pod mlazom tekuce vode dobro oprati mladi krompir, staviti ga u posudu, preliti prokljucalom toplom vodom, posoliti i posuti s 1 kasikom bikarbone sode, ostaviti da u vodi odstoji 1-2 sata (moze i duze)
-krompir ponovo oprati pod mlazom tekuce vode, ocedjen od vode iseci na cetvrtine, staviti u zemljane posude s poklopcem


-posebno u avanu istucati jedan matza (matzos 18x18) blok kreker i par zrna bibera, dodati 2-3 kasicice aleve paprike i 1 kasicicu lukove soli, smesu dobro ismesati
-smesu od krekera s zacinima posuti po krompiru, porcione posude poklopiti i nasuvo promuckati (ili izmesati)


-e sada ko voli ljuto dodati "sitimi togarasi" zacin i ljuto cili ulje, sve obilato preliti kvalitetnim maslinovim uljem, poklopiti


-peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C - temperaturu smanjiti na 180 C, 50 minuta, ventilator, srednja resetka
-peceni krompir ostaviti u iskljucenoj rerni do sluzenja ali "tempirati" da se posluzi dok je dobro vruc

Nemojte zaboraviti da ohladite pivo jer odlicno ide uz ovaj ludilo "blatnjavi krompir" :))

Napomena: u krompir nikako ne dodavati vodu ili bilo koju tecnost!


"Selo moje lepse od Pariza.."
huh..
kad nakrivim kapu..
Uzivajte :))

петак, 16. април 2010.

Pasha - Пасха





Pasha je, kao sto sam vec napomenula, tradicionalno rusko jelo koje se pravi samo jednom u godini i to na najveci hriscanski praznik Pashi - Pasah - Vaskrsenje Gospodnje!

Piramidalni oblik ovog osobenog slatkog jela od sira simbolikom podseca na grob Isusa Hrista pa se tradicionalno pravi u specificnim drvenim ili plasticnim kalupima zvanim  pasocnica - пасочница -




na cijim se stranicama simbolicno, slovima i crtezima, izrazava
stradanje Isusovo!  

Za izradu pashe se koristi najkvalitetniji mladi neslani sir kao specificna osnova ovog slatkog jela a potrebno je:

- 1 zumance, 1/2 kasicice vanilin ekstrakta i 75 gr prah secera umutiti na pari do guste mase (oko 5-6 minuta) tj. sve dok masa ne pobeli ali da se ne zalepi za zidove posude

--ukuvanu masu skinuti s pare, nastaviti mucenje mikserom sve dok se potpuno ne ohladi.
Za vreme mucenja postepeno u smesu porciono dodavati 250 gr mladog sira i 75 gr kisele pavlake. Posudu s dobro umucenom smesom od sira staviti u frizider

---posebno umutiti 2 dl slatke pavlake na ledu (posuda s ledom preko posuda s pavlakom)

----sada posudu sa sirom staviti na led, umesati u sir umucenu slatku pavlaku i sve dobro sjediniti muteci mikserom

-----na kraju u pashu dodati 150 gr kandiranog voca i 25 gr suvog grozdja, prethodno natopljenog u konjaku pa ocedjenog na papiru i koricu od 1/2 limuna (limun drzati u toploj vodi najmanje 2 sata da se dobro opere, cesce menjajuci vodu), sve promesati drzeci posudu i dalje na ledu

------pasocnicu ili piramidalnu rupicastu posudu obloziti sterilnom gazom, sipati spremljenu sirnu smesu, prekriti gazom i pak folijom, preko opteretiti "tegom", ostaviti u frizideru da se pasha dobro ocedi od viska vode i ohladi


-------s pashe prvo skinuti "teg", zatim foliju i gornji sloj gaze, pazljivo je premestiti - preokrenuti na tanjir na kome ce se posluzivati, skinuti posudu i ostatak gaze, ukrasiti po zelji





Prilozenu pashu mozete proporcionalno uvecavati a odnos je:
 na 250 gr mladog sira
1 zumance i
1-2 dl slatke pavlake
(slatka pavlaka se moze zameniti jednim delom razmeksanog putera)
U nedostatku tecne vanile koristiti konjak
(u kome se natapalo kandirano voce)

:*
Uzivajte!

петак, 09. април 2010.

DiMo:* ~ Film cips ~

Didi :***
*zatvorena projekcija*
«Счастье — это когда тебя понимают»
a najveca sreca je kada majka ima takvo dete!


Kada se nekada ulazilo u bioskop, sve je mirisalo na ljubav :)
Tada su,
u vreme zahuktavanja ove prelepe umetnosti,
bioskopske dvorane mamile zaljubljene u svoje
"carstvo mraka".
I ne samo zbog mogucnosti da se odgleda dobar film,
sto je logicno,
nego zbog predivnog osecaja neke neobjasnjive rasterecenosti..
Mladi su svuda nailazili na neke
"stroge zabrane" pa im je
bioskopski mrak nedvosmisleno prijao :))
U bioskop se odlazilo kao na reviju.. a zaljubljeni su se posebno pripremali.
Lepo odeveni, doterani i mirisljavi 
uzivali su u svakom momentu tog
predivnog cina 
koji se naknadno dugo pamtio. 
Nekima su se desavale i reprize, gledanje istog filma
i po nekoliko puta zbog
nenamerno propustenih scena :)


Danas,
kad se udje u bioskop, 
nazalost,
sve mirise na uzeglo ulje od masnih "cipsova"
paradajz sos  i pivo 
(ovde ide onaj osmeh sa zlatan zub :D )!
Na skupe kokice iz mikrotalasne peci s plasticnim ukusom
i mirisom "struje" pomesano s jeftinim zutim sirom..
To je miris koji dugo ostaje u nosu ma koliko se trudili da ga odagnate.
I predobar film ostane nedogledan
a zal sto ste se prevarili i otisli u bioskop
opet nadvlada!
Zatvorena projekcija je zakon :))

ALI!
Car ove projekcije nek' postane transparentna!


Neka sve ponovo zamirise na ljubav, vanilu, cimet i jabuku..


Neka u Tvom bioskopu sva cula uzivaju :)

 
uz ovaj carobni mirisljavi cips!
Ljubi te majka :***

&



p.s. Moram i ovo da kazem.. takodje se nadam da ce Sneki uzivati u ovom prilogu :* 

Obavezno odgledaj film:
"Полторы комнаты, или Сентиментальное путешествие на родину" 
toliku vezu s ovim prilogom nisam ni mogla ocekivati pa sam u toj meri odusevljena da sam to morala ovde da dopisem :) 
Film je o mom omiljenom pesniku Josifu Brodskom, pa jos i reziserska pretpostavka gospodina Hrzanovskog, i podudarnost, da bi Brodski mogao da misliti kao on a da bi jos i ya mogla u tom pravcu da razmisljam je ocaravajuce previse :))
Veza je jos veca jer se kroz film provlace mnoga razmisljanja i pogledi na svet a godina kada je porodica Brodski presla da zivi tj. dobila  «полторы комнаты»  me oborila s nogu!
Koincidencija da se pominje i prva kulinarska knjiga, koju sam i sama kupila kao svoju prvu knjigu tog zanra kada sam dosla u Moskvu je jos jedna slicnost u nizu..  
naime kroz ceo film su nas spajale neke razne tacke iz dozivljenog.. pa sam ostala totalno ocarana spoznajom bliskosti s ova dva predivna umetnika!

Ako sve ovo zvuci pretenciozno i ekcentricno nista se tu ne moze :))

Ali ako se obrati paznja na deo kada u filmu Brodski kaze:

"Kolicina onih koji se s tobom slazu je prvi priznak opasnosti. Najbolja zastita od zla je originalni individualizam, originalno ponasanje, sustina i ekcentricnost koju je tesko imitirati. Originalnost se ne moze kopirati jer originalnost ima uporiste u samoj originalnosti individue, u njegovom sustinskom JA"..

tada se tvoja mama oseca potpuno pocastvovanom jer je "deo te originalne manjine" 8)
Dakle ako se vecina ne slaze s mojim misljenjem onda je to prekrasno!

Ako se jos setis vaseg odrastanja, pogotovu u periodu kada ste svima nama pridodavali po nesto, kao ono "glumi ludilo u kuhinji", ovaj prilog slobodno mozes nazvati "mamino ludo filozofiranje iz kujne" :))

ПИЛИГРИМЫ

Мои мечты и чувства в сотый раз
идут к тебе дорогой пилигримов.
В. Шекспир

Мимо ристалищ, капищ,
мимо храмов и баров,
мимо шикарных кладбищ,
мимо больших базаров,
мира и горя мимо,
мимо Мекки и Рима,
синим солнцем палимы,
идут по земле пилигримы.
Увечны они, горбаты,
голодны, полуодеты,
глаза их полны заката,
сердца их полны рассвета.
За ними ноют пустыни,
вспыхивают зарницы,
звезды встают над ними,
и хрипло кричат им птицы:
что мир останется прежним,
да, останется прежним,
ослепительно снежным
и сомнительно нежным,
мир останется лживым,
мир останется вечным,
может быть, постижимым,
но все-таки бесконечным.
И, значит, не будет толка
от веры в себя да в Бога.
...И, значит, остались только
иллюзия и дорога.
И быть над землей закатам,
и быть над землей рассветам.
Удобрить ее солдатам.
Одобрить ее поэтам.


Иосиф Бродский
1958



Строфы века. Антология русской поэзии.

среда, 07. април 2010.

Kulic i pasha! - Кулич и Пасха!

Kulic - Кулич 


Kulic - Кулич je tradicionalno jelo ruske kuhinje koje se pravi na Veliki cetvrtak, u obliku cilindricne visoke crkvene prosfore koji se namenjuje zivima i mrtvima, a osvecuje na Veliku subotu pred sam Vaskrs.
Osveceni kvasni slatki hleb simbolizuje Vaskrsenje i pobedu Isusa Hrista nad smrcu.
Kulic, uz farbana jaja i pashu, je najpoznatiji Vaskrsnji obredni hleb, siroko prihvacen i postovan cak i u vreme strogog komunistickog rezima, koji simbolikom oznacava uspesnost nastupajuceg perioda i blagostanje porodice.

Tradicionalno se pravi od kvalitetnog brasna uz dodatak jecmenog slada i secera, razmeksanog putera, jaja, mlakog mleka i obavezno kvasca (koji simbolizuje zamenu za nekadasnji zivi-presni nekvasni hleb).
Takav kvasni kulic predstavlja i simboliku prelaska s Starog na Novi Zavet. 
Od zacina se koristi vanila, kurkuma, muskatni orah ili kardamon a u kolac se obavezno dodaje seckano kandirano voce i suvo grozdje.
Kulic se preliva belom glazurom od belanca i prah secera a ukrasava slovima XB i krstom od sarenih jestivih ukrasa.

Jede se obredno uz molitvu za Vaskrsnji dorucak.

Domacica tradicionalno pravi vise Kulica koje namenjuje za uspeh sebi, svojoj porodici
i kucnim - domacim zivotinjama. 

-100 gr mesavine kandiranog voca i suvog grozdja
potopiti u vrucu vodu s dodatkom 2-3 kasike konjaka na 10 minuta,
procediti i prosusiti papirom
-170 gr putera razmeksati na sobnoj temperaturi
(nikako na vatri jer smanjuje kvalitet testa)
-u 500 gr finog prosejanog psenicnog belog brasna dodati
prstohvat soli, 1/2 kasicice kurkume (radi lepe zute boje), 100 gr secera, 1 vanilin secer i
1 paketic suvog kvasca (12 gr), sve zajedno rukom nasuvo izmesati
-u 1,5 dl vruceg mleka rastvoriti 200-220 gr jecmenog slada,
sve zajedno ohladiti na temperaturu 35 C
-u brasno napraviti udubinu, dodati 2 jaja pa uz dolivanje mlakog mleka zamesiti testo
-u zameseno testo sada porciono dodavati razmeksani puter,
svaki put dobro testo sjediniti s puterom dodavajuci jos po malo brasna
(kolicina dodatog brasna ne vise od 100-150 gr)
-na kraju u testo dodati pripremljeno kandirano voce
-testo sada staviti na dasku i mesiti jos 5-6 minuta
-testo prekriti providnom pak folijom i cistom kuhinjskom krpom,
ostaviti da odstoji i nadodje 40-50 minuta

-  

-nadoslo testo podeliti na dva dela
(ruke prethodno namazati s malo ulja),
-jedan deo testa staviti u ukrasni papirni kalup i dobro pritisnuti-poravnati,
-drugi deo testa opet podeliti na dva dela i staviti u konzerve razlicite velicine
(prethodno oblozene papirom za pecenje)
-testo sada opet ostaviti da nadolazi jos 40-50 minuta na sobnoj temperaturi
-za to vreme rernu zagrejati na 180 C
-kulic peci na 170-180 stepeni oko 30-50 minuta
(peceno testo proveriti dugim stapicem) 
-peceni kulic u papirnom kalupu ne vadeci iz kalupa
ostaviti da se potpuno ohladi,
one iz konzerve izvaditi nakon 5 minuta i staviti na resetku da se ohlade
-hladan kulic preliti belom glazurom umucenom od
1 belanca sa 100 gr prah secera
(pomesati belance i prosejani prah secer, smesu mutiti mikserom oko 2-3 minuta
tj. dok ne postane potpuno bela,
cetkom ili kasikom naneti glazuru na povrsinu kulica,
odmah posuti sarenim ukrasnima jer se bela glazura brzo steze)

*

Pasha - Пасха je jelo koje se priprema samo jednom u godini i to za Vaskrs.
Piramidalna forma ovog deserta je obavezna jer asocira na Grob Gospodnji - pravi se i izgleda kao ovaj zvonik na Crkvi Svete Trojice - "Церковь Святой Троицы Живоначальной" u Sankt Peterburgu,
koja je poznatija i pod imenom  - "Кулич и Пасха"!
Ta gradjena je napravljena da po ideji i stilu podseca na ova dva obredna jela, koji su neodvojivi deo praznika svetog Vaskrsenja Gospodnjeg.
Desert se pravi od najfinijeg neslanog sira i putera (slatke ili kisele pavlake) uz dodatak prah secera, jaja (zumanaca) i kandiranog voca.

***

субота, 03. април 2010.

Христос Вaскрсе!


Христос Вaскрсе!
Ваистину Вaскрсе!

Srecan praznik svima koji slave!



I na ruskom:
Христос Воскресе!
Воистину воскресе!






I kako se izgovara na jos mnogim jezicima:

-ukrajinskom: Христос Воскрес! Воістину Воскрес!


-beloruskom: Хрыстос Уваскрос! Сапраўды ?васкрос!


-poljskom: Chrystus Zmartwychwstal! Prawdziwie Zmartwychwstal!

-bugarskom: Христос Возкресе! Воистина Возкресе!


-makedonskom: Христос Воскресе!! Навистина Воскресе!


-slovackom: Christos vstal zmrtvych! Skutocne vstal!


-ceskom: Kristus Vstal A Mrtvych! Opravdi Vstoupil!


-madjarskom: Krisztus feltamadt! Valoban feltamadt!



-litovskom: Kristus prisikele! Tikrai prisikele!

-latvijskom: Kristus (ir) augsamcelies! Patiesi vins ir augsamcelies!

-latinskom: Christus resurrexit! Resurrexit vere!

-engleskom: Christ is Risen! Indeed He is Risen!

-skotskom: Tha Criosd air eiridh! Gu dearbh, tha e air eiridh!

-irskom: Ta Criost eirithe! Go deimhin, ta se eirithe!

-nemackom: Christus ist auferstanden! Er ist wahrhaftig auferstanden!

-norveskom: Kristus er oppstanden! Han er sannelig oppstanden!

-danskom: Kristus er opstanden! Sandelig Han er Opstanden!

-islandskom: Kristur er upprisinn! Hann er vissulega upprisinn!

-svedskom: Kristus ar uppstanden! Ja, Han ar verkligen uppstanden!

-finskom: Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

-francuskom: Le Christ est ressuscite! Il est vraiment ressuscite!

-portugalskom: Cristo ressuscitou! Em verdade ressuscitou!

-esperanto: Kristo levigis! Vere Li levigis!

-italijanskom: Cristo e risorto! E veramente risorto!

-rumunskom: Hristos a inviat! Adevarat a inviat!

-gruzijskom: Kriste agsdga! C'esmarit'ad agsdga!

-spanskom: Cristo ha resucitado! En verdad ha resucitado!

-grckom: Khristos Anesti! Alithos Anesti!

-hebrejskom: Hameshiach qam! Be'emet qam!

-turskom: Isa dirildi! Hakikaten dirildi!

-filipinskom: Si Cristo ay nabuhay! Siya nga ay nabuhay!

-havajskom: Ua ala hou ?o kristo! Ua ala ?i ?o no ?oia!

-japanskom: Harisutosu fukkatsu! Jitsu ni fukkatsu!

-korejskom: Geuriseudokkeseo Buhwalhasheotne!

-kineskom: Jidu fuhuo-le! Ta queshi fuhuo-le!

-aleutskom: Kristus aq ungwektaq! Pichinuq ungwektaq!





Ziveli!